Επιστολή-καμπανάκι απέστειλε η Κομισιόν στον μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, υπενθυμίζοντας πως μέχρι το τέλος του 2016 θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί οι αιρεσιμότητες που αφορούν στην διαχείριση των αποβλήτων και τονίζοντας πως θα πρέπει η χρηματοδότηση να κατευθυνθεί στην κορυφή της ιεράρχησης των αποβλήτων και όχι σε επιλογές διαχείρισης όπως τα εργοστάσια βιολογικής επεξεργασίας και οι μονάδες αποτέφρωσης
Alexandros Michailidis / SOOC
Την επιστολή που έφερε σήμερα στο φως της δημοσιότητας η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την Διαχείρηση των Απορριμάτων, υπογράφουν η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης και η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν, οι οποίες εφιστούν την προσοχή της ελληνικής πλευράς στην εφαρμογή της νομοθεσίας της Ένωσης σχετικά με τα απόβλητα.
του Μάνου Φραγκιουδάκη
Με ημερομηνία 30/8/2016, η Κομισιόν, απευθυνόμενη στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, θέτει θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας της Ένωσης για την διαχείριση των αποβλήτων, προειδοποιώντας μάλιστα πως το θέμα βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση με τις επενδύσεις που σχεδιάζονται στην χώρα.
Αφού επισημαίνεται ότι δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι στιγμής η εκ των προτέρων αιρεσιμότητα σχετικά με τα απόβλητα, υπενθυμίζεται πως έχουν συμφωνηθεί ορισμένα σχέδια δράσης τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν σε στενά πλέον χρονικά περιθώρια.
Η Κομισιόν επαναλαμβάνει πως η προθεσμία λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016 ώστε να εκπληρωθούν οι συμφωνηθείσες αιρεσιμότητες, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί θα προχωρήσει σε ακύρωση των πληρωμών για τα προγράμματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει τη λογική της διαχείρισης των αποβλήτων καθώς η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτεί την κατασκευή νέων χώρων υγειονομικής ταφής παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κυρίως για τα μη ανακτήσιμα επικίνδυνα απόβλητα. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας υπολειμματικών αποβλήτων, όπως η αποτέφρωση ή η μηχανική-βιολογική επεξεργασία. Η Ελλάδα θα πρέπει να αιτιολογεί επαρκώς την ανάγκη δημιουργίας νέων τέτοιων χώρων.
Στόχος της ΕΕ, όπως υπογραμμίζεται, είναι η χρηματοδότηση έργων στην κορυφή της ιεράρχησης των αποβλήτων και όχι σε εγκαταστάσεις όπως η βιολογική επεξεργασία, οι μονάδες αποτέφρωσης και τα εργοστάσια μηχανικής.
Ακόμη, η Κομισιόν εφιστά εκ νέου την προσοχή της κυβέρνησης και της ζητά να προχωρήσει στην θέσπιση εργαλείων -οικονομικών και πολιτικών- ώστε να παρέχονται κίνητρα στις αρχές και τους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων να σταματήσουν να εξαρτώνται από λύσεις όπως η υγειονομική ταφή, τους αποτεφρωτήρες και τις Μονάδες Βιολογικής Επεξεργασίας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, σχολιάζοντας την επιστολή, αναφέρει στο TPP πως αποτελεί απλώς υπενθύμιση που εστάλη σε αρκετές χώρες και δεν είναι κάτι καινούριο. Μάλιστα, σημειώνει πως η αιρεσιμότητα που πρέπει να εκπληρωθεί είναι η έγκριση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) κάτι που διαβεβαιώνει πως θα έχει γίνει πριν την λήξη της προθεσμίας.
Όσον αφορά την κατεύθυνση των Περιφερειακών Σχεδίων στην διαχείριση των αποβλήτων, υπογραμμίζει πως είναι απολύτως σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό που έχει εκπονήσει το υπουργείο, υιοθετώντας πλήρως την Ευρωπαϊκή Οδηγία και η υλοποίηση θα προχωρήσει με την έγκριση της χρηματοδότησης των ΕΣΠΑ.
Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ από την πλευρά της, επισημαίνει πως «παρά την κατά καιρούς διγλωσσία της ΕΕ στο θέμα των αποβλήτων και με δεδομένες τις επιφυλάξεις που πρέπει να υπάρχουν, η συγκεκριμένη επιστολή θίγει υπαρκτά και σοβαρά θέματα για τις πολιτικές που ακολουθούνται».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, «η επιστολή αποτελεί κόλαφο» και η ευθύνη βρίσκεται στην κυβέρνηση η οποία έχει θεσπίσει έναν Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) τον Ιούνιο του 2015, το οποίο όμως «δεν υποστηρίζει στην πράξη και επιστρέφει στις λογικές των προηγούμενων ετών». Όπως τονίζει, το 77% των δράσεων που χρηματοδοτεί το υπουργείο σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 αφορούν την ολοκλήρωση και συμπλήρωση υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης και μόλις το 8,4% της χρηματοδότησης αφορά δράσεις προδιαλογής υλικών.