του Θάνου Καμήλαλη

Μέλη συλλογικοτήτων της Θεσσαλονίκης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για διαμαρτυρία στο Ειρηνοδικείο, καταγγέλλουν την αστυνομική βία, ακόμα και μέσα στην αίθουσα, ενώ τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από τοπικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η σημερινή αναστολή είναι το πρώτο βήμα για την οριστική ακύρωση του πλειστηριασμού, καθώς στις 15 Οκτωβρίου θα εκδικαστεί η αίτηση του ιδιοκτήτη του ακινήτου για οριστική ακύρωση του πλειστηριασμού. Όπως τονίζει στο TPP ο ιδιοκτήτης, Μιχάλης Π., λόγω της αίτησης ακύρωσης που εκκρεμεί, η Τράπεζα Πειραιώς επιδίωξε να αποκτήσει σήμερα το μοναδικό ακίνητο της 6μελούς οικογένειας του, ενώ παράλληλα αρνείται εδώ και 9 μήνες να του χορηγήσει τα απαραίτητα αντίγραφα δανειακών συμβάσεων για να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.

«Στις 15 Οκτωβρίου θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω στο δικαστήριο όλη την ιστορία, το πώς δεν πληρώθηκα από το κράτος για το έργο που ανέλαβε η επιχείρηση μου και το πώς η τράπεζα δεν μου χορηγεί τα απαραίτητα έγγραφα για να προστατέψω το σπίτι μου» εξηγεί ο Μιχάλης Π.

Η σημερινή αναβολή οφείλεται στη μαζική παρουσία κόσμου στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συλλογικοτήτων της πόλης, εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν το παρόν, παρά και την απεργία του ΟΑΣΘ (όπως παρατήρησε ο Μιχάλης Π.) και κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους. Να πετύχουν «μια μικρή νίκη», όπως ανέφερε στο TPP μέλος συλλογικότητας της Θεσσαλονίκης.


(Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)


Το ιστορικό

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που έφτασε ένα βήμα από τον πλειστηριασμό σήμερα, είναι άπορος πατέρας 4 παιδιών, με πιστοποιημένο από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ποσοστό αναπηρίας 85% (το TPP έχει δει όλα τα σχετικά έγγραφα).

Όπως τόνισε ο ίδιος στην επιστολή – έκκληση που απέστειλε τη Δευτέρα αναφέρει ότι «δεν έχω κανένα έσοδο, διότι ενώ κατέθεσα τα δικαιολογητικά και την αίτηση για κρίση από επιτροπή για χορήγηση ποσοστού αναπηρίας για συνταξιοδότηση το 2010, λόγω κατάργησης των επιτροπών και την δημιουργία των ΚΕΠΑ, μου επέστρεψαν με συστημένο τον φάκελό που είχα καταθέσει, ενημερώνοντάς με ότι πρέπει να ξεκινήσω τη διαδικασία αυτή από την αρχή στα ΚΕΠΑ. Τελικά,  πέρασα από επιτροπή και πήρα την απόφαση στα τέλη του 2014.' Ολα αυτά τα χρόνια που δεν εργαζόμουν το ταμείο μου, ο ΟΑΕΕ, με χρέωνε με εισφορές και τελικά δεν μου χορήγησαν σύνταξη, λόγω οφειλών. Επίσης, δεν μου χορηγήθηκε ούτε το πενιχρό επίδομα βαριάς αναπηρίας για τους ίδιους λόγους.»

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι σοβαρή ευθύνη για την κατάρρευση της επιχείρηση του Μιχάλη.Π έχει το κράτος, καθώς η εταιρεία του δεν πληρώθηκε ποτέ για ένα έργο της ΕΡΤ που είχε αναλάβει. «Είχα μια εταιρία Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. και σαν υπεργολάβος, εγκατέστησα τους πομπούς για την ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ Α.Ε. και κατασκεύασα το σύγχρονο STUDIO Δ' της ΕΡΤ.  Η ΕΡΤ, βρήκε τρόπο να πληρώσει τους υπεργολάβους-Ιταλικές εταιρίες και την έκπτωτη εταιρία, αφήνοντας παντελώς απλήρωτη την δική μου εταιρία. Για το θέμα ενημερώθηκε ο τότε αρμόδιος Υπουργός, οι μετέπειτα Υπουργοί και το γραφείο του Πρωθυπουργού, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, παρά μόνο υποσχέσεις» αναφέρει στην επιστολή του. Για την υπόθεση αυτή ο Μιχάλης Π. δικαιώθηκε στο Εφετείο Αθηνών το 2009, αλλά τα χρήματα δεν του καταβλήθηκαν ποτέ. Παράλληλα, το χρέος του έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξοφλεί τα δάνεια του, αλλά και να μην δικαιούται σύνταξη από τον ΟΑΕΕ.