Aκόμη πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζεται να συμμερίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ, κόντρα στις προβλέψεις των ξένων οίκων
sooc
Η πρόβλεψη την οποία ενσωματώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το επόμενο έτος, δεν ανήκει μόνο στην κυβέρνηση, αφού την ίδια πρόβλεψη υιοθετεί η Κομισιόν ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τη χθεσινή έκθεσή του, ανέβασε τον πήχη στο 2,8% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, αναγκαία συνθήκη για την επαλήθευση της πρόβλεψης είναι η υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που ενσωματώνονται στο μνημόνιο, όπως σημείωσε το ΔΝΤ.
Ωστόσο, σειρά αναλυτών και επενδυτικών οίκων θεωρούν τις προβλέψεις τουλάχιστον αισιόδοξες. Οι οίκοι Moody's, Citi αλλά και αναλυτές των οποίων οι απόψεις φιλοξενούνταν σε χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, θέτουν τον πήχη της προβλεπόμενης ανάπτυξης για το 2017 κοντά στο 1%.
Η Citi υποστηρίζει πως παραμένει αρκετά δύσκολο για την κυβέρνηση να αυξήσει το πλεόνασμα κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα χρόνο, για να επιτύχει τον στόχο του 1,8% του ΑΕΠ και προβλέπουν ως πιθανή αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων.
Οι «σφιχτές» πιστωτικές συνθήκες πιθανότατα θα επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάκαμψης, εν μέσω αβεβαιότητας για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ελληνική οικονομία εισέρχεται τώρα σε περίοδο στασιμότητας και όχι ανάπτυξης, έχοντας συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 25% από τότε που ξέσπασε η κρίση.
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το χρέος, σημειώνει η WSJ, θα παίξει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό των οικονομικών επιδόσεων της χώρας.
Μια αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, αποτέλεσε η δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μ. Όμπστφελτ επανέλαβε για την Ελλάδα ότι οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν», ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε μια ρεαλιστική συμφωνία όσον αφορά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τη ρύθμιση του χρέους.
Οι ζυμώσεις εντείνονται στο παρασκήνιο, ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, στις 7 – 9 Οκτωβρίου, για την οποία αναχωρούν αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φρ. Κουτεντάκης και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στ. Παπαδόπουλος.
Στο επίκεντρο παραμένει το ελληνικό χρέος και η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, ως προς το εάν θα μείνει ή θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ανάλογα με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για το χρέος.