Ήταν νωρίς, χθες το απόγευμα, και λίγο, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκλεισε νευρικά και δυνατά το σταθερό τηλέφωνο του Γιώργου Παπανδρέου. Οι στενοί του συνεργάτες, είχαν καιρό να τον δουν, σε τέτοια κατάσταση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχε διακόψει, απότομα την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Δεν συμφώνησαν σε τίποτα», έλεγε μετά από λίγο, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου. Η συνομιλία των δύο πολιτικών παραγόντων, ήταν, πράγματι, μια «άτυχη» στιγμή. Ο υπουργός Οικονομικών δεν δέχθηκε τίποτα από όσα του πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός. «Ήταν έξω φρενών», έλεγαν από το στρατόπεδο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ούτε το χρονοδιάγραμμα δέχθηκε ο Βενιζέλος, ούτε τη διαδικασία με βάση τη βελτιωμένη πρόταση Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά δεν επέμενε, στην πρόταση περί δυαρχίας. «Παραιτούμαι τώρα, ολοκληρώνεται το PSI, η δανειακή σύμβαση και αμέσως μετά, δηλαδή, περί τον Μάρτιο, πάμε όλοι μαζί να εκλέξουμε για νέο πρόεδρο, έτσι ώστε, στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ να είναι ενωμένο με εκλεγμένο αρχηγό. Και τον Ιούνιο, πάμε σε συνέδριο, ως ορίζει το καταστατικό», ήταν η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο υπουργός Οικονομικών και υπό την πίεση για την αργή και δύσκολη πορεία του PSI – πληροφορίες, επιμένουν πως η ολοκλήρωση του θα είναι ένα θαύμα, μετά και την αναστολή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα – αλλά και φορτωμένος με την υπόθεση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο Βρετανικό δίκαιο, εν ολίγοις μια σοβαρότατη πολιτική πράξη, αντέδρασε έντονα. Λέγεται, πως η φόρτιση, κάποια στιγμή στην τηλεφωνική επικοινωνία, είχε ξεφύγει από τα «φυσιολογικά» πλαίσια.

Εδώ και τώρα

Ο υπουργός Οικονομικών, ζήτησε «εδώ και τώρα εκλογή νέου προέδρου». Αν είναι δυνατόν και την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου, επέμενε ιδιαίτερα στην τήρηση του καταστατικού του Κινήματος αλλά και στην «ενότητα της βάσης του ΠΑΣΟΚ». «Δεν βρίσκω να συμφωνούμε σε κάτι», φέρεται να είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος «και για αυτό θα τα πούμε αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο». Το τηλέφωνο έκλεισε απότομα. Πλέον οι δρόμοι έχουν χωρίσει για τους δύο πολιτικούς παράγοντες, τουλάχιστον, όπως εκτιμούν πολιτικοί κύκλοι.
Αξίζει να σημειωθεί, πως, στο Πολιτικό Συμβούλιο, που δεν διήρκησε πολύ ώρα, η Μαριλένα Κοππά, η κ. Παυλίδου και η κ. Χαλάτση στήριξαν την πρόταση Παπανδρέου. Η κ.Αντωνίου, ο κ. Κουκουλούπολος και ο κ. Σαλαγιάννης επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν ενώ η κ. Ράπτη και ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγαν να μιλήσουν.

Οι δελφίνοι

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται, πλέον, στα πρωτοκλασάτα στελέχη του Κινήματος. Το γεγονός πως ο Ανδρέας Λοβέρδος, συμφώνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας του όμως ρητές διαβεβαιώσεις πως το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν πρόκειται να αλλάξει για οποιοδήποτε λόγο . Ο Γιάννης Ραγκούσης συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενώ και η Άννα Διαμαντοπούλου, φέρεται διατεθειμένη να στηρίξει το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σημειωτέον πως και με τους δύο-Λοβέρδο και Διαμαντοπούλου- συνομίλησε τηλεφωνικώς ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως τα πρώτα χαρακώματα ήδη έχουν ανοιχτεί. Ο πόλεμος μεταφέρεται κατ’ αρχάς στο Εθνικό Συμβούλιο ενώ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως είναι ορατός ο κίνδυνος της ενδοκομματικής εμφύλιας σύρραξης. Κάτι που θα αποβεί καταστροφικό για το ΠΑΣΟΚ αλλά και θα λειτουργήσει ως ντόμινο για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα, πάντως, με έγκυρες πολιτικές πηγές, η πλειοψηφία των στελεχών του κινήματος και των κορυφαίων υπουργών, δείχνει να συμφωνεί, με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Είτε γιατί θέλει να αποφύγει, προσώρας, τους κινδύνους των ιστορικών ευθυνών, είτε για να υποβαθμίσει τον προσωπικό του αντίπαλο…

Διαβάστε το αυτοδιαχειριζόμενο 2ο φύλλο των εργαζόμενων του «Επενδυτή»

http://ergazomenoiependyti.wordpress.com/