Σύμφωνα με την Graham-Harisson όλοι όσοι εμπλέκονται στο πόλεμο της Συρίας έχουν στα χέρια τους αίμα αμάχων αλλά οι βομβαρδισμοί των Ρώσων προκαλούν πολύ περισσότερους θανάτους σε σχέση με τις ένοπλες μάχες. Επιπλέον υπάρχουν συγκεκριμένοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που φαίνεται να έχουν στόχο τους άμαχους ή τουλάχιστον τις υποδομές που χρησιμοποιούν οι πολίτες των περιοχών στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της στάσης του Άσαντ και της προσπάθειας ανακατάλυψης πόλεων που βρίσκονται στα χέρια του ISIS.

Ανάμεσα στους στόχους των ρωσικών βομβαρδισμών υπάρχουν αγορές, νοσοκομία και σπίτια. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις οι Ρώσοι δεν είναι οι μόνοι που χτυπάνε αυτές τις υποδομές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τουλάχιστον 3.600 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των Ρωσικών βομβαρδιμών από τη μέρα που αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά στον Συριακό εμφύλιο στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ. Αντίθετα τα στοιχεία που παρουσιάζει η Guardian αφορούν 900 νεκρούς αμάχους από τις μάχες. Από αυτούς βέβαια μόνο οι 19 έχουν παραδεχτεί από τη συμμαχία κατά του Άσαντ ενώ οι υπόλοιποι έχουν καταγραφεί από ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Η Ρωσία δεν αποδέχεται τις κατηγορίες  και υποστηρίζει ότι από τη δράση της δεν υπάρχει ούτε μια απώλεια ζωής αμμάχου. «Όλοι όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς μας είναι τρομοκράτες» επιμένει ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας.

Η Διεθνής Αμνηστία αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες μια έκθεση για τους νεκρούς αμάχους που προκλήθηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις των Αμερικανών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει λόγο για 300 απώλειες «αν και το πραγματικό νούμερο θα μπορούσαμε να πούμε με ασφάλεια ότι είναι διπλάσιο» σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή για το Συριακό, Neil Sammonds.

Ωστόσο ο Sammonds, συνεχίζει, «ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από τις ρωσικές επιθέσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με οτιδήοπτε άλλο». Σε κάθε περίπτωση όλοι οι αναλυτές συμφωνούν: Οι άμαχοι νεκροί από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Άσαντ αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία: Περισσότεροι από 147.000 άμαχοι υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 11 Οκτωβρίου του 2011, οπότε ξεκίνησαν οι μάχες. Άλλοι ανεβάζουν αυτό το νούμερο στους 187.000.