Σύμφωνα με το Reuters, οι τρεις χώρες σκοπεύουν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει τις  αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και να δρομολογήσουν περισσότερες κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογο του, Τζον Κέρι, που φαίνεται να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος ως προς την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος του Άσαντ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση. Υπάρχουν αρκετά μέτρα που προτείνουμε, που αφορούν περαιτέρω κυρώσεις στο συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του, μέτρα που θα φέρουν όσους ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίο», δήλωσε ο Τζόνσον μετά τη συνάντηση με τον Κέρι.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Πρακτορείο, αναφέρουν ότι η ΕΕ θα ζητήσει επίσης την κατάπαυση του πυρός με αποστολή επιτήρησης, ως μια νέα προσπάθεια για ειρηνευτικές συνομιλίες που θα συμπεριλαμβάνουν την επικεφαλής των εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο «συνασπισμός» δεν αρκείται στην παραπάνω ενέργεια και θέλουν να προωθήσουν οικονομικές κυρώσεις για περίπου 20 Σύρους για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι κατευθύνουν τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων, ενώ ίσως υπάρξει πρόταση ταξιδιωτικής απαγόρευσης και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για 12 Ρώσους οι οποίοι είναι αναμεμιγμένοι στον πόλεμο στη Συρία. Υπενθυμίζεται πως για να ληφθούν μέτρα, θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη έγκριση και από τα 28 μέλη.