Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών με τους επικεφαλής, οι οποίες, σε πρώτη φάση, θα διαρκέσουν περίπου 10 ημέρες, καθώς, στις αρχές Νοεμβρίου είναι η εβδομάδα των φθινοπωρινών διακοπών στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για την δεύτερη αξιολόγηση, θα βρεθούν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τα δημοσιονομικά μεγέθη (νέος προϋπολογισμός, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016- 2020 και πρωτογενή πλεονάσματα), οι αποκρατικοποιήσεις (μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο που πρέπει να συσταθεί πλήρως, περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια κ.ά.), η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος (άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών, αδειοδοτήσεις κ.λπ.), οι διοικήσεις τραπεζών και ΤΧΣ, η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε στις 5 Δεκεμβρίου και στο τελευταίο προγραμματισμένο εφέτος Eurogroup να υπάρξουν αποφάσεις και για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Ωστόσο, ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε τη Δευτέρα, πως δεν υπάρχει ζήτημα άμεσης διευθέτησης του ελληνικού χρέους.