Ημέρα δεύτερη, Κυριακή 15 Ιανουαρίου

«Αποτάσσομαι τον νεοφιλελευθερισμό», «προσδοκώ άφεσιν αμαρτιών» και άλλα τινά

Οξύτατη κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας 2ετιας άσκησε η Βασω Παπανδρέου. “Τη μάχη την χάσαμε από την προεκλογική περίοδο όταν η ηγεσία μας επέλεξε να κρύψει τη δεινή οικονομική πραγματικότητα και τάχθηκε υπέρ της άμεσης ανάδειξης νέας ηγεσίας του κινήματος χαρακτηρίζοντας την ένα πρώτο βήμα στη μακρά διαδικασία αναβάπτισής του.

Υπέρ της πρότασης Παπανδρέου να μετατεθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάληψη νέου αρχηγού κόμματος μετά την ολοκλήρωση του PSI και την σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης , τάχθηκε -πριν από λίγο- απο το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Χαρης Καστανίδης υπεραμυνόμενος εκ νέου της επιλογής του δημοψηφίσματος. Πρότεινε επίσης να συμφωνήσουν τα κόμματα σε 4 κύριους άξονες για την επιβίωση της χώρας.

Συλλογική ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ με τη σύσταση θέσης δύο αντιπροέδρων και τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πολιτικού κέντρου πρότεινε -πριν απο λίγο- από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος επέμεινε ότι το Κίνημα πρέπει να αποκηρύξει τον νεοφιλελευθερισμό.

Σκανδαλίδης: Νέα ηγεσία το συντομότερο

Το δικαίωμα του Γιώργου Παπανδρέου να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, αν το επιθυμεί, αναγνώρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Επισήμανε, όμως, ότι αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε την αλλαγή της ηγεσίας, αυτό πρέπει να γίνει τώρα.

Αν είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες από την επομένη της παραίτησης του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, σήμερα θα είχαν ολοκληρωθεί, ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδη, χαρακτηρίζοντας οδυνηρή περίοδο για το κόμμα του το διάστημα από τότε μέχρι σήμερα.

Ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να προχωρήσει τώρα σε αναδιάταξη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ για να δώσει την εκλογική μάχη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να γίνει ένας σωστός απολογισμός και σε αυτόν κανένας δεν έχει δικαίωμα στη σιωπή. Ο ίδιος είπε ότι έχει τις δικές του ευθύνες, τις οποίες αποδέχεται, καθώς ψήφισε τις κυβερνητικές αποφάσεις, έστω κι αν με μερικές διαφωνούσε.

Διαμαντοπούλου: Με νέα ηγεσία

Απευθυνόμενη στον Ευάγγελο Βενιζέλο που περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο δίμηνο είπε: «Βαγγέλη έχεις αυτονόητα την απόλυτη στήριξή μας».

«Να βάλουμε στο κάδρο τη ΝΔ και να αποδεχθεί και να υπογράψει το νέο μνημόνιο» και να αντεπιτεθούμε στα κόμματα της Αριστεράς να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις.

Η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σ΄αυτή την δύσκολη φάση γιατί «χάσαμε την ευκαιρία και έγινε φοβικός ο λόγος μας. “Η τρόικα λέει…” λεγόταν, και έτσι συμπεριφερθήκαμε ως υπάλληλοι κι όχι ως πολιτικοί».

Η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε με έμφαση να υπάρξει οριστική απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο που θα δεσμεύει όλους για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας όπου το Κόμμα και η Κ.Ο. συνεργάστηκαν προσχώρησαν χωρίς προβλήματα.

Όσον αφορά στην πορεία της χώρας η υπουργός Παιδείας προτείνει:

-Πρώτον, την ανάγκη για παραμονή της χώρας στο ευρώ [EUR=X]  και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επιστροφή στην δραχμή σημαίνει απώλεια εθνικού κεκτημένου,

-Δεύτερον, τη διάθεση δημόσιων και ιδιωτικών δομών και πόρων για την λειτουργία δικτύων αλληλεγγύης για άμεση στήριξη των θυμάτων της κρίσης,

-Τρίτον, την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και κεφαλαίων σε όλους τους βασικούς τομείς με ειδικό καθεστώς επενδύσεων ως μόνη πηγή θέσεων εργασίας,

-Τέταρτον, άμεση παρουσίαση από την κυβέρνηση Παπαδήμου ενός νέου φορολογικού συστήματος για δικαιοσύνη στην κοινωνία και σταθερότητα στην οικονομία, και

-Πέμπτον, δεν θέτει το ΠΑΣΟΚ χρονικό περιορισμό στον χρόνο της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Όσο για τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Διαμαντοπούλου θέτει ως:

-Πρώτο στόχο ότι η Πατρίδα είναι πάνω από το κόμμα και το κόμμα πάνω από τα πρόσωπα,

-Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στις εθνικές εκλογές με νέα ηγεσία

-Τρίτον, να κατατεθεί άμεσα πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα για την εκλογή ηγεσίας,

-Τέταρτον, σε έκτακτο γεγονός εκλέγεται Πρόεδρος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και μετά τις εκλογές γίνονται όλα όπως προβλέπεται στο καταστατικό, και

-Πέμπτον, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει απερίφραστα ότι υποστηρίζει την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου για την επανεκλογή του στην Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ραγκούσης: Πρόεδρος από τη βάση

Με κάθε τρόπο πρέπει να ανατραπεί το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χωρά, δήλωσε στην ομιλία του κατά την δεύτερη ημέρα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ , ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο πατριωτικό από το να φύγει ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα από την χώρα. Εάν παραταθεί η σημερινή κατάσταση υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε εθνική κρίση καθώς μαζεύονται τα σύννεφα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.

Ο κ. Ραγκούσης τάχθηκε ευθέως υπέρ της πρότασης να εκλεγεί η νέα ηγεσία από τη βάση αφού το προβλέπει ξεκάθαρα το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτονόητη και ενδεδειγμένη πορεία είναι η εκλογή ηγεσίας από την βάση. Δεν ήταν καιροσκοπική επιλογή από τον Γιώργο Παπανδρέου να καθιερωθεί με τον τρόπο αυτό αλλά πρόκειται βαθιά πολιτική για να είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενισχυμένος πολιτικά».

«Δεν στέκει ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να γίνει προεκλογικού τύπου εκστρατεία. Έχει ήδη αρχίσει από την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και δεν βλέπω να έχει προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

«Με βάση το καταστατικό δεν χρειάζεται να γίνει ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο γιατί είναι σαν μια Επιτροπή της Βουλής να ψηφίζει αν θα λειτουργεί βάσει του Συντάγματος ή όχι».

Ημέρα πρώτη, Σάββατο 14 Ιανουαρίου

Όπως ακριβώς αναμενόταν, ο Γιώργος Παπανδρέου τοποθέτησε τις εσωτερικές εκλογές από τη βάση του ΠAΣΟΚ τον Μάρτιο, μετά την οριστικοποίηση του PSI και πριν από τις εθνικές εκλογές. Το τακτικό συνέδριο του κόμματος ορίστηκε για τον Ιούνιο, ενώ πρότεινε την διεξαγωγή προγραμματικής συνδιάσκεψης πριν από την εκλογή του προέδρου αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση.

Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο. Ο ίδιος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το αν θα είναι τελικά υποψήφιος αναφέροντας χαρακτηριστικά «θα κάνω το καθήκον μου και θα δώσω τις μάχες μου από οποιοδήποτε μετερίζι, εντός ή εκτός της Ελλάδας».

Στην ομιλία του για άλλη μια φορά μίλησε για πόλεμο των ΜΜΕ και υπερασπίστηκε την πρόταση του για δημοψήφισμα. Κατηγόρησε την Ν.Δ. για την κατάσταση της χώρας και για φυγομαχία, ενώ καταφέρθηκε και εναντίον του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα το μνημόνιο και ζήτησε το νέο μνημόνιο να το διαπραγματευθεί ο Λ. Παπαδήμος.

Βενιζέλος: «Σε συγχαίρω που αποχωρείς»

«Ταμείο θα κάνουμε μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Αν έχουμε κερδίσει θα έχουμε καταγάγει θρίαμβο. Αν έχουμε χάσει, δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης», τόνισε πριν από λίγη ωρα ο Ευ. Βενιζέλος από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, λέγοντας: «Φίλε Γιώργο Παπανδρέου, πριν από οτιδήποτε άλλο θέλω να σε συγχαρώ. Η αποχώρηση σου από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος είναι δύο κινήσεις σοβαρές και υπεύθυνες που σηματοδοτούν έναν καινούργιο πολιτικό πολιτισμό. Δεθήκαμε συναισθηματικά τους τελευταίοους επτά μήνες, παρά την αντιπαράθεση του 2007 και νομίζω ότι οι δύο μας έχουμε αποδείξει τι σημαίνει η ενότητα και η πίστη στην δημοκρατική παράταξη».

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του, όσον αφορά την εκ μέρους του διεκδίκηση της ηγεσία του ΠαΣοΚ, τόνισε όμως ότι είχε ζητήσει να καταγραφεί στα πρακτικά «ότι παραμένω ως εντολοδόχος και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠαΣοΚ».

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε ανοιχτά τις ενστάσεις του για το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου και είπε σχετικά: «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠαΣοΚ. Είμαι εδώ παρών για τη χώρα και για την παράταξη. Δεν μπορώ να μετάσχω σε αυτήν υπολανθάνουσα αντιπαράθεση».

Μετέθεσε δε για μεταγενέστερο χρόνο την τοποθέτησή του για τα εσωτερικά ζητήματα, λέγοντας: «Δεν θα είναι αυτή η τελευταία συνεδρίαση. Θα εκτιμήσουμε το ρόλο προσώπων και θα έχω μία απόσταση από τους εσωτερικούς ρυθμούς».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «τώρα κρίνεται η εκλογική επίδοση» και προσέθεσε: «Θα κάνω το καθήλοιν μου στο πλαίσιο των δυνάμεων και του ρόλου μου». Υπογράμμισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση και το ΠαΣοκ και συμβάλλει στην προοπτική του και προσέθεσε: «Για να το πετύχω αυτό πρέπει να υπάρχει πραγματική στήριξη από τους συναδέλφους στο Υπουργικό Συμβούλιο και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και από το Εθνικό Συμβούλιο».

«Εχουμε να ψηφίσουμε και να δώσουμε εξηγήσεις στους πολίτες και πρέπει να αντιταχθούμε στις εκλογικές σκοπιμότητες κομμάτων και προσώπων», είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε: «Αυτό με υπολανάθουσα προεκλογική εκστρατεία στο ΠαΣοΚ, διάρκειας 2,5 μηνών δεν επιτυγχάνεται».

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να υπάρξει εναρμόνιση του χρονοδιαγράμματος του ΠαΣοΚ με τις εξελίξεις στη χώρα. «Είτε τώρα, είτε μετά, δεν με νοιάζει. Θέλω να ξέρω ότι όταν κάνω τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση, έχω πίσω μου το σύνολο των βουλευτών του ΠαΣοΚ», είπε.

Απέρριψε κάθε φημολογία ότι ο κ. Παπανδρέου θα του έδινε το δαχτυλίδι «που πηρε από τον Σημίτη» και ότι θα υπήρχε μία θολή δυαρχία. «Βλέπετε πώς εξελίσσονται τα πράγματα», είπε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει «να πάμε σε υπολανθάσουσα πολυαρχία. Πρέπει να έχουμε συμφωνήσει πως εκφράζεται η πολιτική ενότητα του ΠαΣοΚ».

Λοβέρδος: Ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία

Αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές μέσα από τις διαδικασίες που αρχίζουν εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, όπως και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, νωρίτερα, δεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Κινήματος.

Είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε τις εκλογές, τόνισε ο κ. Λοβέρδος, αρκεί να προχωρήσουμε με συνέπεια και θάρρος, όπως το κάναμε και τους προηγούμενους 26 μήνες.

Ο υπουργός Υγείας τάχθηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τόσο σχετικά με τη διαδικασία όσο και με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου, και απέρριψε κάθε πρόταση που δεν θα προέβλεπε προσφυγή στην κομματική βάση.

Επίσης, απένειμε εύσημα στον κ. Παπανδρέου για την περίοδο της διακυβέρνησής του, επισημαίνοντας ορισμένα βασικά σημεία και τόνισε ότι «όποιος θέλει να αφαιρέσει όλα αυτά κάνει μεγάλο λάθος». Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση άλλων στελεχών.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, ο βασικός πυλώνας της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ.

Χρυσοχοΐδης: «Η πολιτική μας δεν φέρνει αποτέλεσμα»

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη (σ.σ. ο οποίος έχει πει δημοσίως πως θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος) είχε ισχυρή δόση κριτικής και φιλολαϊκών αναφορών. «Η πολιτική μας δεν φέρνει αποτελέσματα» είπε, μάλιστα, επικαλούμενος την ύφεση, την ανεργία και των διπλασσιασμό των φτωχών στη χώρα.

Ως υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ «που έχει πιάσει τους στόχους του Μνημονίου» και εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει παραγωγή και βιομηχανία διότι, αλλιώς, η χώρα κινδυνεύει να αποδυναμωθεί «γεωστρατηγικά».

Εστίασε δε στην ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας παρότι παρατήρησε ότι κανείς δεν δικαιούται να απεμπολήσει κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων 60 ετών.

Όπως αναμενόταν, ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να τεθεί ασυμβίβαστο υποψηφίου αρχηγού – υπουργού διότι, όπως είπε, κανείς δεν πρέπει να παρατήσει στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας.