Σύμφωνα με αξιωματούχο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τα στρατεύματα ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κατά των μαχητών του ISIS, τους οποίους πλέον έχουν σχεδόν περικυκλώσει. 
 
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, οι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ κατέλαβαν τις γειτονιές Μαλαϊέν, Σαμά, Κάντρα, Καρλούκι, Κουντς και Καραμά, προκαλώντας βαριές απώλειες στις τάξεις των τζιχαντιστών και υψώνοντας την ιρακινή σημαία σε κτίρια.
 
Άλλος ειδικός αξιωματούχος δήλωσε στο δίκτυο πως οι μονάδες του ιρακινού στρατού μπορεί να προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση σε όλη τη διαδρομή προς τον ποταμό Τίγρη, που διασχίζει το κέντρο της Μοσούλης.
 
Εξάλλου, ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο έδειξε σε πλάνα της ανατολικής Μοσούλης με γκρι καπνό, ενώ υπάρχουν αναφορές πως στο χωριό Αλί Ρας ακούστηκαν ήχοι ελικοπτέρων, καθώς και αυτόματα όπλα, πιθανότατα των τζιχαντιστών. 
 
Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως οι ιρακινοί στρατιώτες έχουν καταλάβει τα δύο τρίτα μίας άλλης περιοχής της Μοσούλης, το Ιντισαρ, στο ανατολικό τμήμα της πόλης. 
 
Οι τζιχαντιστές «προσπαθούν να ξεφύγουν» δήλωσε ο Γενικός Αντιστράτηγος Κασέμ Γιαζίμ Ναζάλ στο Reuters. Ο Ναζάλ δήλωσε πως, ως ένδειξη της άγριας αντίστασης που συνάντησαν τη Δευτέρα, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν έξι παγιδευμένα αυτοκίνητα, σκοτώνοντας 30 ανθρώπους, ενώ έχασαν τη ζωή τους δύο μαχητές. 
 
Στο χωριό Αλί Ρας, που ανακατέλαβαν οι ιρακινές δυνάμεις σαρώνοντας το από το Νότο έως την Ανατολή, όπως αναφέρεται, τα πτώματα τριών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, πρησμένα και βρώμικα, ντυμένα στα χακί με στρατιωτικές μπότες, έμειναν έξω στο ύπαιθρο.
 
«Είναι εγκληματίες, αφήστε τους να τους φάνε τα σκυλιά» δήλωσε άλλος αξιωματούχος.