Παράλληλα, χαρακτηρίζει «διαβατήριο» για την επάνοδο της χώρας στις αγορές την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Reuters υποστηρίζει πως η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
 
Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη θα χρειαστεί την ελάφρυνση του χρέους για να είναι ουσιαστική. «Εάν δεν υπάρξει μία σοβαρή συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα QE» υποστηρίζει.
 
Ακόμη, προβλέπει πως σύντομα θα υπάρξει χαλάρωση των capital controls, ενώ για την πλήρη άρση τους σημειώνει πως θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Ο κεντρικός τραπεζίτης επαναλαμβάνει τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ δεν παραλείπει να ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παραμονή του στο πρόγραμμα. 
 
Για τα κόκκινα δάνεια, χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό» τον στόχο μείωσή τους κατά 40% έως το 2019 και υποστηρίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικά οφέλη για την ανάκαμψη της οικονομίας.
 
«Οι τράπεζες θα πρέπει να αφοσιωθούν περισσότερο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει στον αυτόματο πιλότο» σπεύδει να διευκρινίσει.