Κοινό τόπο έναντι των υπολοίπων δανειστών αναζητούν η ελληνική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά τις δηλώσεις ευελιξίας του Ταμείο από τον εκπρόσωπό του, Τζέρι Ράις.
sooc
«Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και το πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018» αναφέρει σε δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Ευ. Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας το κεντρικό αφήγημα της κυβερνητικής πολιτικής.
«Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου ειναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον» προσθέτει ο Ευ. Τσακαλώτος.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, τόνισε ότι «τα μέτρα για την ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα».
«Ελαστικό» το ΔΝΤ για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους
«Ελαστικό» το ΔΝΤ για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του Δημόσιου χρέους δεν αποτελούν αναγκαία συνθήκη για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς μπορούν να είναι συνδεδεμένα και υπό την προϋπόθεση της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το Ταμείο χαιρετίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό Χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε, τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πρόσθεσε πως τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ.