Σε μήνυμα για την 33η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ), την οποία αναγνωρίζει από την διεθνή κοινότητα μόνο η Τουρκία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει ότι η πενταμερής θα είναι τύπου Μπούργκενστοκ, όπου το 2004 κατατέθηκε το σχέδιο Ανάν. Στην διάρκειά της, τόσο ο χάρτης όσο και τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα λάβουν την τελική μορφή τους, δήλωσε.
 
Σε περίπτωση σύγκλισης επί των κριτηρίων για το εδαφικό, προσθέτει ο Μουσταφά Ακιντζί, οι δύο πλευρές θα ετοιμάσουν τους δικούς τους χάρτες και θα καθορίσουν ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη, υπό τα Ηνωμένα Έθνη.
 
Υποστηρίζει, επίσης, ότι «οι εγγυήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες του 2016 και όχι να καταργηθούν».
 
Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς εκ περιτροπής προεδρία, δεν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού.
 
Εξάλλου, ο Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε βουλευτές του ΑΚΡ, δήλωσε ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπαναχωρήσει από τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση και συνεχίσει να ζητά το ανέφικτο, η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο».

Tηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν με Αναστασιάδη και Ακιντζί

 
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
 
Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε ετοιμότητα να βοηθήσει στις εν εξελιξει διεργασίες στο Κυπριακό. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να μεταφερθούν για το θέμα αυτό, μηνύματα από αμερικανικής πλευράς προς την 'Αγκυρα.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε επικοινωνία και με τον Μουσταφά Ακιντζί και, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, ο κ. Μπάιντεν τον ευχαρίστησε για επίδειξη θετικής στάσης.
 

Την Τετάρτη στην Αθήνα συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλέξη Τσίπρα

 
Τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Ελβετία για το Κυπριακό, θα ενημερώσει την Τετάρτη, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Οι δύο άνδρες θα ανταλλάξουν απόψεις ενόψει των διαπραγματεύσεων, που θα γίνουν στην Ελβετία από την Κυριακή μέχρι και τις 22 του μηνός.
 
Η συνάντηση Αναστασιάδη -Τσίπρα, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι προγραμματισμένη για τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης. Επίσης, στην Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τους αρχηγούς των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.
 
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι η διεθνής διάσκεψη, αν πραγματοποιηθεί, θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του, στην πολιτική εκπομπή του ραδιοσταθμού «Σούπερ Σπορ», ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «δεν προσφέρεται (η διάσκεψη) για να τεθεί το όποιο θέμα θέλει η Τουρκία έναντι της Ελληνικής κυβέρνησης».
 
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα «νιώσει την ανάγκη» να ενημερώσει τον Κύπριο πρόεδρο για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η συνάντηση της Τετάρτης, πρόσθεσε, θα πραγματοποιηθεί, μετά από αίτημα του Νίκου Αναστασιάδη «με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Σε ερώτηση, αν συζητήθηκε θέμα επιστροφής της Μόρφου, με αντάλλαγμα την εκ περιτροπής προεδρία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε: «Μπορώ να σας απαντήσω με πάσα βεβαιότητα ότι δεν έγινε μια τέτοια συζήτηση. Δεν έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων περιοχών, που θα επιστραφούν, αλλά και δεν τέθηκε θέμα εκ περιτροπής προεδρίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί».
 
Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, η πρόοδος στο εδαφικό, έχει τρία βασικά κριτήρια: Το έδαφος, που πρέπει να επιστραφεί και να υπαχθεί στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, ο αριθμός των προσφύγων, που θα μπορούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και η έκταση της ακτογραμμής κάθε συνιστώσας πολιτείας. «Έγινε μια πολύ καλή και ειλικρινής συζήτηση και πλησιάζουμε στο να υπάρχει κατάληξη, αλλά δεν υπάρχει κατάληξη ακόμη», ανέφερε. Επίσης, επέμεινε στην θέση ότι, χωρίς να υπάρξει χάρτης, που να αποτυπώνει τα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί, δεν μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη. «Άρα, αν δεν υπάρξει συνεργασία από τουρκικής πλευράς για συμφωνία στα κριτήρια και ακολούθως να μεταφερθούν επί συγκεκριμένου χάρτη, δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια διεθνή διάσκεψη», κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
πηγή: ΑΠΕ