Την Πέμπτη στις 13:00 ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, σε συνέχεια των κατ' ιδίαν συναντήσεων που είχε χθες, Τετάρτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το απόγευμα της Πέμπτης πρόκειται να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο.

Παράλληλα, νέα συνάντηση αναμένεται να έχει, εντός της ημέρας, ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση  σχετικά με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Η χθεσινή τους συνάντηση, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, διήρκησε δύο και πλέον ώρες και αφού ολοκληρώθηκε δεν έγιναν δηλώσεις ούτε υπήρξαν σχόλια από καμία πλευρά. Μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις σήμερα, Πέμπτη, αφού εκτιμηθεί η μέχρι τώρα πορεία τους.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νew York Times ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την εισαγωγή στη ελληνική νομοθεσία διάταξης για συλλογικές ρήτρες δράσης (Collective Action Clauses – CAC), oι οποίες θα επιβάλλουν την υπαγωγή του συνόλου των πιστωτών στο PSI.

Ο Παπαδήμος είπε ότι εάν η Ελλάδα δεν πετύχει συμμετοχή 100% στο PSI για να μειώσει το χρέος της κατά 100 δισ. ευρώ περίπου, η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περάσει νόμο που να αναγκάζει τους ομολογιούχους να υποστούν τις προβλεπόμενες απομειώσεις.

«Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των προσδοκιών για το βαθμό της συμμετοχής που θα επιτευχθεί», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εξαρτάται από το ποσοστό».

Προσωρινή χρεοκοπία βλέπει o Fitch

Με νέες προειδοποιήσεις έρχεται ο οίκος Fitch, σύμφωνα με τον οποίο η συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους θα οδηγήσει την Ελλάδα σε προσωρινή χρεοκοπία (temporary default) ανεξάρτητα από το μέγεθος του «κουρέματος», όπως δήλωσε την Τετάρτη αναλυτής της Fitch, προσθέτοντας ότι οι όροι της συμφωνίας θα επηρεάσουν την αξιολόγηση των νέων ομολόγων.

«Θα αποτελέσει χρεοκοπία ανεξάρτητα από τις απώλειες στην καθαρή παρούσα αξία», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα, Πολ Ρόκινς.

«Όσον αφορά το κράτος της Ελλάδας, θα χαρακτηριστεί περιορισμένη χρεοκοπία», σημείωσε και προσέθεσε ότι «θα την αξιολογήσουμε κανονικά με χρεοκοπία και θα την διατηρήσουμε προσωρινά σε αυτήν την βαθμίδα, προτού τοποθετήσουμε τα νέο ομόλογα σε νέα αξιολόγηση που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα.

Σε ερώτηση για το αν το ύψος του «κουρέματος» θα επηρεάσει την αξιολόγηση των νέων ομολόγων, απάντησε ότι «μαζί με άλλους παράγοντες, οι νέες αξιολογήσεις μετά τη χρεοκοπία θα λαμβάνουν υπόψη τον χρόνο αποπληρωμής και την μείωση της καθαρής παρούσας αξίας».

Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με CCC, μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία χρεοκοπία.