Ο κ. Νιούταλ, ευρωβουλευτής του UKIP από το 2009, αναλαμβάνει το κόμμα σε μία περίοδο που ακολουθεί την ιδιαίτερα επιτυχημένη καμπάνια υπέρ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μολονότι ο κ. Φάρατζ απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα τους τελευταίους μήνες, ως πολιτικός υποστηρικτής του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το UKIP δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την επιτυχία του στο δημοψήφισμα.

«Είναι μια νέα αρχή, θα συσπειρώσουμε το κόμμα και θα θέσουμε τέλος στις διαιρέσεις», δήλωσε ο νέος επικεφαλής στους υποστηρικτές του κόμματος που συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος είναι ο τρίτος ηγέτης του UKIP σε τρεις μήνες μετά την παραίτηση τον Σεπτέμβριο της Νταϊάν Τζόουνς η οποία ανάγκασε τον Νάιτζελ Φάρατζ να επανέλθει προσωρινά.

Αντιμετωπίζοντας διαιρέσεις και οικονομικά προβλήματα και σε αναζήτηση νοήματος μετά την εκπλήρωση του ονείρου του για το Brexit, το UKIP διέρχεται μια πολύ δύσκολη φάση.

Tο UKIP έχει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ότι χρηματοδότησε, με χρήματα της ΕΕ, την εκστρατεία του για τις βουλευτικές του Μαΐου του 2015 και το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων, ενώ η βρετανική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σχετικά με τις υποψίες για δόλια χρήση των χρημάτων της ΕΕ.

Αυτό αναμένεται ότι θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά του κόμματος που είδε να βυθίζεται κατά 97% το ποσό των δωρεών που λαμβάνει μεταξύ της 1ης Ιουλίου και του τέλους Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (42.943 λίρες έναντι 1,25 εκατομμυρίων λιρών), σύμφωνα με στοιχεία της εκλογικής επιτροπής.