Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων και την άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, στην οποία το νομοσχέδιο εισήχθη και ψηφίστηκε ως κατεπείγον. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισαν η ΧΑ και το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).
 
Το νομοσχέδιο, ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια, ωστόσο σύσσωμη η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε για τη διαδικασία επισημαίνοντας, ότι υπήρξε αδικαιολόγητη κωλυσιεργία της κυβέρνησης να το εισάγει εγκαίρως στη Βουλή, δεδομένου ότι, ενώ είχε εκτεθεί προς διαβούλευση από τον περασμένο Αύγουστο, ψηφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες, ενόψει της αξιολόγησης.
 
Εξάλλου, η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του εισηγητή της Χρήστου Σταϊκούρα, παρότι υπερψηφίζει την αρχή του νομοσχέδιου, έκανε λόγο για φωτογραφικές διατάξεις (με αιχμή το άρθρο 19 για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε επιχειρηματίες που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο με πλαστά δικαιολογητικά) και δήλωσε ότι το καταψηφίζει όπως και το άρθρο 24 (για τη μη ανάρτηση στο ΚΗΜΔΗΣ αποφάσεων απευθείας ανάθεσης), ενώ με επιφύλαξη αντιμετωπίζει όλα τα άρθρα.
Και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επίσης είπε ότι για το άρθρο 19 υπάρχει ανακοίνωση του ΣΕΤΕ που αναφέρει ότι η ρύθμιση αφορά σε συγκεκριμένο επιχειρηματία.
 
Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, διέψευσε ότι το άρθρο 19 αποτελεί φωτογραφική διάταξη και τόνισε πως πρόκειται για μια νέα διοικητική προσέγγιση που υιοθετήθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, τελικώς απέσυρε το συγκεκριμένο άρθρο.
 

Υποβλήθηκαν 50 επενδυτικά σχέδια

 
Ο Δ. Παπαδημητρίου, ο οποίος εισηγείται το πρώτο του νομοσχέδιο ως υπουργός Οικονομίας, υποστήριξε ότι αυτό εντάσσεται σε μια σειρά παρεμβάσεων οι οποίες ξεκίνησαν με τους νόμους για τις δημόσιες συμβάσεις και τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα ολοκληρωθούν με την ψήφιση των νομοσχεδίων για τις υπηρεσίες μιας στάσης και την αδειοδότηση επιχειρήσεων. Υπογράμμισε επίσης ότι θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς, την άρση αδικαιολόγητων εμποδίων στον ανταγωνισμό και στη μείωση των διοικητικών βαρών, ιδίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Παρείχε δε την διαβεβαίωση ότι άμεσα θα εκδοθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται ώστε να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από το Μάρτιο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται πλέον η έναρξη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας, ανακοίνωσε ότι «παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της αντιπολίτευσης, για τη μη έγκαιρη ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο και ενθαρρυντικό, καθώς έχουν υποβληθεί ήδη 50 επενδυτικά σχέδια ενώ άλλα 1.050 είναι στη διαδικασία υποβολής».
 

«Ηλεκτρονικοποίηση» για την απλοποίηση των διαδικασιών

 
Το βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου αφορά στην περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός «η ελαχιστοποίηση του διοικητικού βάρους που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση στο στάδιο της σύστασής της αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την έναρξη της λειτουργίας της και την ανάπτυξη των εργασιών της».
 
Ο Γ. Παπαδημητρίου, εξήγησε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των υπηρεσιών μιας στάσης, γι΄αυτό και γίνεται «ηλεκτρονικοποίηση» των διαδικασιών σύστασης και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δημόσιων υπηρεσιών στις οποίες πρέπει να καταφεύγει ο ενδιαφερόμενος. Συγκεκριμένα σημείωσε, ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά και θα επιβεβαιώνει μέσω Διαδικτύου τη σύσταση της εταιρείας. Η διαδικασία – επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός – θα είναι και λιγότερο χρονοβόρα και περισσότερο οικονομική (αφού το γραμμάτιο κόστους σύστασης μειώνεται κατά 70%, ενώ κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα διατίθεται δωρεάν). Επιπλέον σε αυτή, θα αναρτηθούν πρότυπα καταστατικά, μέσω των οποίων η χρήση συμβολαιογραφικού εγγράφου για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης θα καταστεί προαιρετική. Τα έσοδα θα διατίθενται για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την επιχειρηματικότητα.
 
Ακόμη, χορηγείται κλειδάριθμος ΤΑΧΙΣ στις νεοσυσταθείσες εταιρείες, καθώς και εντάσσεται η διεκπεραίωση της διαδικασίας εγγραφής των ιδρυτών στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
 
Με άλλες διατάξεις: Γίνεται αναγνώριση του παραδοσιακού αρτοποιείου, γίνεται διάκριση των επιχειρήσεων που παράγουν ψωμί από φρέσκια ζύμη, επέρχεται βελτίωση του καθεστώτος λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων αναφορικά με προσφορές και προωθητικές ενέργειες, προβλέπεται βελτίωση του ανταγωνισμού στο χονδρικό εμπόριο (μετατροπή ομόρρυθμων σε ετερόρρυθμες εταιρείες) καθώς και τροποποίηση των αναπτυξιακών νόμων και επιχειρείται ορθολογικότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων δημόσιας διοίκησης και επενδυτών (ρυθμίσεις επιλέξιμων δαπανών, αυστηροποίηση ποινών, επιεικέστερες λύσεις μέσω εναρμόνισης νόμων, διευκολύνσεις καταβολής επιδοτήσεων σε πληγείσες περιοχές, νησιά με πρόσφυγες κ.α.). Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, διορθώσεις λαθών, κατάργηση ανενεργών διατάξεων κ.α.
 

Με κριτική αλλά και τις ευλογίες της αντιπολίτευσης

 
«Η κυβέρνηση σύρεται να υλοποιήσει κάποιες λίγες αλλαγές που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και τονώνουν την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας κι αυτό γιατί, κυρίως λόγω των ιδεοληψιών της, δεν τις πιστεύει» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας. Επισημαίνοντας τέσσερα συγκεκριμένα σημεία του, είπε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο, καταρρέουν μύθοι και αναδεικνύονται οι οβιδιακές μεταμορφώσεις της κυβέρνησης, αναδεικνύονται οι προεκλογικές ψευδαισθήσεις και οι μετεκλογικές αυταπάτες της, επιβεβαιώνεται η κωλυσιεργία και η αλλεργία της κυβέρνησης στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποτυπώνεται η προχειρότητα και τα γονατογραφήματα της κυβέρνησης». Εξειδίκευσε την κριτική του, εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θύμισε ότι όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφιζε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ο ΣΥΡΙΖΑ την πολέμησε λυσσαλέα. 
 
«Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι είναι το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε. Όχι μόνο εφάρμοσε την εργαλειοθήκη κι όσα εμείς δεν είχαμε ψηφίσει, αλλά τώρα φέρνει διατάξεις από την τρίτη εργαλειοθήκη» σημείωσε ο Χρ. Σταϊκούρας και τόνισε επιπλέον πως οι πρόσθετες ρυθμίσεις που φέρνει σήμερα για την υπηρεσία μιας στάσης είναι περιορισμένες και αόριστες, άλλες δε διατάξεις του νομοσχεδίου έπρεπε να είχαν προχωρήσει από τον Ιούνιο του 2016, κάποιες από αυτές μετατίθενται για το 2017, ενώ ήρθαν 74 τροποποιήσεις του αναπτυξιακού νόμου, που «υποτίθεται ότι ήταν πολύ καλά επεξεργασμένο νομοθέτημα». «Η κυβέρνηση ωστόσο επιβάλλει φόρους με αποτέλεσμα η χώρα να κατρακυλά στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας», κατέληξε ο Χρ. Σταϊκούρας.
 
Ο νόμος αυτός έρχεται για την ικανοποίηση των δανειστών, είπε από τη ΧΑ, ο Γιάννης Σαχινίδης. Κατά όλων των νομοσχεδίων που θέλουν οι δανειστές, δήλωσε το ΚΚΕ, δια του Μανώλη Συντυχάκη. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος διερωτήθηκε ποιους αφορά η διάταξη με βάση την οποία καταργείται η υποχρέωση βυτιοφόρων καυσίμων να φέρουν GPS, μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε για τον εντοπισμό των οχημάτων που κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων. «Κάνετε ένα βήμα μπρος και πέντε πίσω», είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι. Για πρόοδο στη διαδικασία σύστασης επιχειρήσεων μίλησε ο Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και τέλος ο Γιώργος Κατσιαντώνης από την Ένωση Κεντρώων, παρά τις παρατηρήσεις που διατύπωσε, έκανε λόγο για διατάξεις που αποβαίνουν σε όφελος των νέων επιχειρήσεων.
 
Απαντώντας στον Οδ. Κωνσταντινόπουλο, ο υπουργός Οικονομίας είπε πως δεν καταργείται το μέτρο του GPS, παραμένει υποχρεωτικό, ενώ σε σχετικές παρατηρήσεις των άλλων κομμάτων, τόνισε πως η υπηρεσία μιας στάσης διασυνδέει το ΤΑΧΙΣ με τους ασφαλιστικούς φορείς και σχετικώς με τις ρυθμίσεις για τα ΑΜΕΑ, ενημέρωσε ότι όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ενταχθούν σε ΚΥΑ.