Την ολοκλήρωση του μνημονίου και τον τερματισμό της λιτότητας και της επιτροπίας έως το 2018 έθεσε ως βασικό στόχο της κυβέρνησης ο Γ. Δραγασάκης, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα απολύτως εφικτό.
 
«Κανείς δεν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα 4ου προγράμματος. Αυτή ήταν η επωδός των δηλώσεων τόσο του κ. Μοσκοβισί όσο και του κ. Κερέ και ανάλογα μεταδίδονται και από την Ευρώπη. Θεωρώ τη διαπίστωση αυτή σημαντική. Και αυτό διότι απαντά σε ερωτήματα και ανησυχίες εν μέρει δικαιολογημένες. Απαντά, όμως, η διαπίστωση αυτή και σε όσους στο εσωτερικό της χώρας αυτοβούλως προσφέρθηκαν, προκαταβολικά, να υπηρετήσουν νέα μνημόνια» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
 
Δεύτερος στόχος είναι, «παράλληλα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων, να επουλώνονται πληγές και κοινωνικά τραύματα και να μπαίνουν οι βάσεις για τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα. Να δημιουργηθούν, δηλαδή, οι οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την υπέρβαση όχι μόνο των μνημονίων, αλλά και της κρίσης και του χρεοκοπημένου μοντέλου του παρελθόντος που μας οδήγησε σε αυτήν» πρόσθεσε.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος πρέπει όλα τα αναγκαία βήματα να γίνουν εγκαίρως και ως τέτοια ανέφερε το κλείσιμο της αξιολόγησης, την αποσαφήνιση των μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, την συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και την δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά δεν αρκεί να γίνουν κάποτε, πρέπει να γίνουν “τώρα”, εντός των πρώτων μηνών του 2017. Διότι μόνο έτσι θα υπηρετήσουν το στόχο τους και θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του σχεδίου στο οποίο εντάσσονται».
 

Αναγκαία αλλά όχι επαρκής συνθήκη η έξοδος στις αγορές

 
«Οι προϋποθέσεις, για να προχωρήσουμε προς την ολοκλήρωση του Προγράμματος υπάρχουν και η μόνη πηγή αβεβαιότητας παραμένει η αδιευκρίνιστη στάση του ΔΝΤ», υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης, στηλιτεύοντας τη στάση του Ταμείου.
 
«Κάθε καθυστέρηση, όμως, κάθε αναβλητικότητα, θα μπορούσε να πλήξει αδικαιολόγητα και άδικα το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί. Και δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς, ποιον θα μπορούσε να συμφέρει αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία κύματα και δυναμικές αβεβαιότητας συσσωρεύονται επικίνδυνα, στην Ευρώπη και διεθνώς» τόνισε.
 
«Η έξοδος στις αγορές, η ολοκλήρωση του προγράμματος, είναι μια αναγκαία αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση για να βγούμε από τη κρίση» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ύψος των πλεονασμάτων που μπορεί να επιτύχει η χώρα μετά το 2018.
 
«Το ύψος των πλεονασμάτων που μπορεί να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ερήμην των συγκεκριμένων συνθηκών και στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ερήμην της τεράστιας καταστροφής που έχει συντελεστεί στην οικονομία και την κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια» υπογράμμισε, εστιάζοντας στο ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο πόσο πλεόνασμα μπορεί να δημιουργηθεί, αλλά και πώς το εν λόγω πλεόνασμα πρέπει να αξιοποιηθεί.
 
«Η μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018 θα επιτρέψει τη διάθεση σημαντικών πόρων σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, σε ενίσχυση εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων, σε στήριξη του κοινωνικού κράτους. Αυτό θα ενισχύσει την ανάπτυξη, αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους και γι' αυτό αποτελεί έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό. Αν, αντίθετα, υπάρξει εμμονή σε εξωπραγματικά πλεονάσματα, και αυτά δεσμευτούν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του χρέους, τότε, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και η βιωσιμότητα του χρέους θα υπονομευθεί εκ νέου» επισήμανε, προσθέτοντας ότι το εν λόγω ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό.
 
Ο Γ. Δραγασάκης υποστήριξε πως «η όποια λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα είναι μέρος και πρόκριμα της λύσης για το συνολικότερο πρόβλημα της Ευρώπης. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί π.χ. το ελληνικό χρέος θα είναι πρόκριμα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί κάποια στιγμή και το χρέος άλλων χωρών. Η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι πρόκριμα για τη τη μελλοντική παρουσία του ή όχι στην Ευρώπη».
 

Η Ελλάδα να συμμετέχει στην Ευρώπη με τη δική της φωνή

 
Ακολούθως, ανέφερε ότι η Ελλάδα για μια ακόμη φορά γίνεται το πεδίο στο οποίο συγκρούονται ευρύτερα συμφέροντα και επιδιώξεις και διαμορφώνονται οι διεθνείς τάσεις για τις μελλοντικές εξελίξεις, και πρόσθεσε ότι η ντε φάκτο διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος δημιουργεί δυνατότητες ευρύτερων συνεργασιών και συμμαχιών.
 
Ως πρώτη προϋπόθεση για την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων, όπως είπε, «είναι η Ελλάδα να συμμετέχει στην Ευρώπη με τη δική της άποψη, τη δική της φωνή», καθώς «η άποψη ότι αρκεί να γαντζωθούμε στο άρμα της Ευρώπης και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν μόνα τους, που πρυτάνευσε στο παρελθόν, έγινε μια από τις αιτίες της κρίσης και την πληρώσαμε ακριβά. Μια χώρα, χωρίς τη δική της βούληση, χωρίς τη δική της στρατηγική, χωρίς το δικό της σχέδιο και το δικό της πλέγμα συμμαχιών, δεν έχει μέλλον ούτε έξω από την Ευρώπη ούτε μέσα στην Ευρώπη.”
 
«Η Ελλάδα δεν είναι “λαθρεπιβάτης”, αλλά οργανικό τμήμα της Ευρώπης και όχι μόνο με τη γεωγραφική έννοια, αλλά και με την πολιτισμική και τη γεωστρατηγική έννοια» τόνισε.
 
Ως δεύτερη προϋπόθεση έθεσε την διεκδίκηση και κατάκτηση εκ μέρους της Ελλάδας της «πολιτικής μας αυτονομίας που με τα μνημόνια και την επιτροπεία έχει χαθεί σε σημαντικό βαθμό», προσθέτοντας ότι «κάνουν λάθος όσοι και όσες από αντιπολιτευτικό πάθος κατηγορούν με ευκολία την κυβέρνηση για κάθε καθυστέρηση. Κάνουν λάθος όσοι και όσες υποτιμούν τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα σύστημα επιτροπείας που ενίοτε ασκείται χωρίς διαφάνεια, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και χωρίς δημόσια λογοδοσία, όπως έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από καιρό».
 

Κυβερνητική προσήλωση στις επενδύσεις

 
Ο Γ. Δραγασάκης υποστήριξε επίσης ότι συνειδητοποιείται με αυξανόμενο ρυθμό η αναγκαιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα και μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική, σημείωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στην κινητοποίηση επενδύσεων την προσέλκυση κεφαλαίων, την παραγωγή εισοδημάτων και την αύξηση της απασχόλησης, αναφέρθηκε στον νέο Αναπτυξιακό νόμο, στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων», καθώς και στο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» και την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό» τα οποία χαρακτήρισε νομοσχέδια-τομές.
 
«Για την κυβέρνηση η δημιουργία περιβάλλοντος που ευνοεί την καινοτόμο, εξωστρεφή και κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα είναι όχι μόνο ζητούμενο, αλλά καθημερινός στόχος προς επίτευξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχετικά με τις απόψεις που διαχωρίζουν την παραγωγή νέου πλούτου από την δίκαιη αναδιανομή του η οποία παραπέμπεται στο μέλλον, είπε ότι τέτοιες απόψεις ακούγονται από «πολιτικούς που, όπως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θέλουν να χαϊδεύουν επιχειρηματικά αυτιά», καλλιεργώντας έτσι έναν ιδιότυπο «επιχειρηματικό λαϊκισμό».
 
«Η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί μια νέα επιχειρηματικότητα, κοινωνικά υπεύθυνη σε αντίθεση με τον πελατειακό κρατικοδίαιτο καπιταλισμό του παρελθόντος. Ανάπτυξη δεν γίνεται με επιχειρηματικές λογικές που θέλουν τα κέρδη στο εξωτερικό, τα δάνειά στο εσωτερικό και τις ζημιές τις εναποθέτουν στο κράτος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η παραγωγή νέου πλούτου περνά μέσα από την αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος, την ένταξη των ανέργων και των κοινωνικά αποκλεισμένων στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι, την καταπολέμηση της φτώχειας, τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, την επένδυση στην παιδεία και στην έρευνα. Αναδιανομή σημαίνει αντιστροφή της τάσης από την αχαλίνωτη διεύρυνση των ανισοτήτων στη συστηματική μείωσή τους, από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων στην ανάκτηση και την αναρρύθμιση τους. Από το διαρκή περιορισμό του κοινωνικού κράτους στην ανασυγκρότησή του».
 
Τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι αυτό το αίτημα έχει πανευρωπαϊκή και παγκόσμια εμβέλεια και «δεν πρέπει να το αφήσουμε στις ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις για να “ντύσουν” με αυτό τα αντι-κοινωνικά και αντι-δημοκρατικά σχέδιά τους, αλλά να το φέρουμε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και της πολιτικής».
 

Δεν σβήνουν οι διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς-Δεξιάς

 
Αναφέρθηκε στα κυβερνητικά μέτρα που «προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύουν την ανάπτυξη», σημειώνοντας ότι «αναδιανομή δε σημαίνει πολιτική ελλειμμάτων, ούτε πολιτική με “δανεικά”. Σημαίνει δημοσιονομική πολιτική που ασκείται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης».
 
Χαρακτήρισε ως κοινωνικά μη αποδεκτή και οικονομικά αναποτελεσματική την άποψη που υποστηρίζει την προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων και εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους, σημειώνοντας ότι ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις μπορούν να γίνουν με την διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου. Ο Γ. Δραγασάκης χαρακτήρισε ως ανειλικρινή την θέση πως οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς σβήνουν, σημειώνοντας πως «η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για το μέλλον αναδεικνύει σημεία αντιπαράθεσης, αλλά και σημεία σύγκλισης».
 
«Η κρίση δημιουργεί την ανάγκη καθαρών επιλογών, άρα και ρήξεων με το παρελθόν και με ό,τι διευρύνει ή αναπαράγει τις ανισότητες» τόνισε, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, πως «η κυβέρνηση σταθερά επιδιώκει μια ευρύτερη συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων με στόχο τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους»
 
«Ταυτόχρονα, όμως, η ίδια η κρίση δημιουργεί και την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων. Η επίλυση του Κυπριακού, η ουσιαστική μείωση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς νέα δυσβάστακτα μέτρα, η θωράκιση της χώρας έναντι απροβλέπτων ή ασύμμετρων εξωγενών κίνδυνων αποτελούν πεδία που απαιτούν ευρύτερη συνεννόηση και κοινή δράση» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καταλήγοντας «στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο γόνιμο διάλογο και τις προωθητικές συναινέσεις, αλλά κι έτοιμη για τις συγκρούσεις σε θέματα αρχών και με ό,τι επιδιώκει την παλινόρθωση του “παλαιού”, του χρεοκοπημένου status quo που οδήγησε στην κρίση».