«Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μετά το δώρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Για να υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού, θα πρέπει να επιτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στον αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές, μέσω του εκδημοκρατισμού του ενεργειακού τομέα και την προώθηση καθαρών και έξυπνων συμμετοχικών ενεργειακών λύσεων. Είναι σαφές όμως ότι αυτό το πακέτο πολιτικών βάζει φρένο σε αυτή την προσπάθεια. Διανέμει μετρητά στις ανθρακικές μονάδες και δίνει στις μεγάλες εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής υπερεξουσίες απέναντι στους καταναλωτές», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου.
Τα μέτρα που προτάθηκαν από την Επιτροπή, περιλαμβάνουν επιδοτήσεις γνωστές και ως μηχανισμοί επάρκειας ισχύος (capacity payments) οι οποίοι αναμένεται να ωφελήσουν τις μονάδες άνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικών με την πρόφαση ότι θα ‘κρατήσουν αναμμένα τα φώτα’. Στην πραγματικότητα, η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υποφέρει ήδη από υπερεπάρκεια στην εγκατεστημένη ισχύ μονάδων ορυκτών καυσίμων. Έως το 2026 περίπου το 95% των υφιστάμενων μονάδων άνθρακα θα μπορεί να δικαιούται τέτοιες αποζημιώσεις, αφού οι προτάσεις-δώρο της Επιτροπής στην βρώμικη βιομηχανία υιοθετούν όριο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόνο για τις νέες μονάδες!
Η Επιτροπή επίσης προτείνει να αποσυρθεί υφιστάμενη διάταξη που προβλέπει το δίκτυο ενέργειας να απορροφά την ανανεώσιμη ενέργεια κατά προτεραιότητα (priority dispatch). Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερα περιστατικά κατά τα οποία οι ΑΠΕ θα διακόπτονται – ειδικά σε στιγμές υπερεπάρκειας – γιατί οι ανθρακικές και πυρηνικές μονάδες δεν είναι τόσο ευέλικτες όσο η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Εξίσου σημαντικά, σύμφωνα με ανάλυση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (impact assessment), η κατάργηση του priority dispatch θα οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών CO2 του τομέα ηλεκτροπαραγωγής κατά 10%!
Είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να φρενάρουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και να θέσουν τον ενεργειακό τομέα υπό τον έλεγχο των μεγάλων εταιριών ηλεκτροπαραγωγής.
Η Greenpeace απαιτεί από την Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες, να αναζητήσει συμμαχίες με άλλα προοδευτικά κράτη-μέλη και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια θεαματικής βελτίωσης των προτάσεων της Επιτροπής, με προτεραιότητες:
- Τη διασφάλιση της γρήγορης και απρόσκοπτης ανάπτυξης των ΑΠΕ και αντίστοιχης μείωσης των εκπομπών CO2 του τομέα ηλεκτροπαραγωγής.
- Την τήρηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Παρισιού.
- Την προώθηση της συμμετοχικότητας των πολιτών και του εκδημοκρατισμού του ενεργειακού τομέα.