«Η πρόταση της επικύρωσης της ειρηνευτικής συμφωνίας εγκρίθηκε», ανακοίνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων με 130 ψήφους υπέρ και 0 κατά.
Οι 130 βουλευτές που ήταν παρόντες στην ψηφοφορία, σε σύνολο 166, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της πρότασης αυτής, που προβλέπει τον αφοπλισμό των FARC και τη μετατροπή του κινήματός τους σε πολιτικό κόμμα.
 
Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κέντρου (CD), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό τον γερουσιαστή Ουρίμπε αποχώρησαν από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας, όπως είχαν κάνει την προηγούμενη ημέρα και οι συνάδελφοί τους στη Γερουσία, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να υποκαταστήσουν» την άποψη του λαού που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.
 
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος πρόσφατα έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να τερματίσει την αιματηρή σύγκρουση με τους FARC που διαρκεί 52 χρόνια, χαιρέτισε την επικύρωση της συμφωνίας εκφράζοντας «την ευγνωμοσύνη του στο Κογκρέσο για την ιστορική του υποστήριξη στις ελπίδες ειρήνης των Κολομβιανών».
 
Η νέα συμφωνία συντάχθηκε έναν μήνα αφού η αρχική συμφωνία, η οποία επέτρεπε στους αντάρτες να εκλεγούν σε δημόσια αξιώματα και να αποφύγουν τη φυλάκιση, απορρίφθηκε με μικρή διαφορά στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου.
 
Αν και η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η νέα συμφωνία περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις που είχαν κάνει αυτοί που την απέρριψαν, στο αναθεωρημένο κείμενο δεν αλλάζουν αυτές οι βασικές προβλέψεις. Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει μέρος των Κολομβιανών, οι οποίοι επίσης είναι αγανακτισμένοι επειδή ο Σάντος αποφάσισε να επικυρώσει τη νέα συμφωνία στο Κογκρέσο, αντί να οργανώσει και πάλι δημοψήφισμα.
 
Η κυβέρνηση και οι FARC διεξάγουν τα τέσσερα τελευταία χρόνια συνομιλίες στην Αβάνα της Κούβας επεξεργαζόμενες μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων σ' αυτή τη χώρα των Άνδεων.
 
Οι τρεις προηγούμενες απόπειρες για την επίτευξης συμφωνίας με τους FARC, υπό τους προέδρους Μπελισάριο Μπετανκούρ (1982-1986), Σέζαρ Γκαβίρια (1990-1994) και Αντρές Παστράνα (1998-2002), είχαν αποτύχει.
 
Στο μεταξύ η κολομβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα ξεκινήσουν στις 10 Ιανουαρίου οι συνομιλίες με την οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), της δεύτερης μεγαλύτερης στη χώρα, ώστε να καθοριστεί η ημερομηνία της επίσημης έναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
 
Η κυβέρνηση και ο ELN θα ξεκινούσαν τις συνομιλίες στις 27 Οκτωβρίου, όμως η η διαδικασία αναβλήθηκε καθώς η κυβέρνηση έθετε ως προαπαιτούμενο την απελευθέρωση ενός πρώην βουλευτή, του Οντίν Σάντσες, τον οποίο κρατούν όμηρο οι μαχητές του ELN από τον Απρίλιο, ενώ οι αντάρτες ζητούσαν να δοθεί χάρη σε δύο φυλακισμένους συντρόφους τους.