Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Α. Τσίπρας και η Α. Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, μετά τις τελευταίες επιθετικές δηλώσεις των Τούρκων και τις εξελίξεις στο προσφυγικό.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία. Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας τους προέκυψε η τοποθέτηση του Τσαβούσογλου για τα Ίμια.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άρθρο του με τίτλο «Δεν αποδεχόμαστε την de facto κατάσταση», υποστήριξε πως οι συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγίου, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχομένων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί των γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.
Κυρώσεις κατά ΡΚΚ και Γκιουλέρ ζητά ο Ερντογάν
Η Α. Μέρκελ συνομίλησε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, με την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό να βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία, υπήρξε συζήτηση για την δίκαιη λύση του Κυπριακού.
Ο Ερντογάν τόνισε στην Μέρκελ ότι χρειάζεται να δοθεί εντολή ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες αποτροπής της δράσης και παγώματος της χρηματοδότησης της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.