Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times, τα hedge funds σκέφτονται να μηνύσουν την Ελλάδα, για την απώλεια εσόδων από το «κούρεμα» των ομολόγων.
«Τώρα έχουν βρει ένα νέο τρόπο: να μηνύσουν την Ελλάδα σε δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρουν οι New York Times. Η νέα αυτή προσέγγιση περιλαμβάνει ότι τα funds θα υποστηρίζουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει τα δικαιώματα των ομολογιούχων, αν και αυτό θα ήταν ένα πολυετές project χωρίς να υπάρχει και η εγγύηση ότι θα πληρωθούν στο τέλος.
Ακόμη, «θα ήταν μάλλον απίθανο να προκαλέσουν τη συμπάθεια για τα ίδια τα funds, τα οποία πολλοί κατηγορούν για την έλλειψη προόδου μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Η τακτική αυτή προέκυψε στις συζητήσεις με τους νομικούς και τα hedge funds, καθώς κατέστη ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα σκέφτεται να περάσει νομοθεσία που να υποχρεώνει όλους τους ιδιώτες πιστωτές να αναλάβουν ζημιές, εξαιρώντας την ΕΚΤ, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος θεσμικός πιστωτής της Ελλάδας, με περίπου 50 δισ. ευρώ σε ομόλογα.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι ενάγοντες μπορεί να έχουν κάποιο πάτημα καθώς η απομείωση των ελληνικών τίτλων μπορεί να θεωρηθεί ως καταπάτηση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, τα οποία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι ανθρώπινα δικαιώματα.
Εν μέρει η συγκεκριμένη αντίδραση μπορεί να θεωρηθεί και ως «ξέσπασμα» των αγορών στην απότομη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τους επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ και η οποία αύξησε φόβους για πιθανή αναβολή εκταμίευσης της επόμενης δόσης βοήθειας. Σε περίπτωση που η δόση δεν εκταμιευτεί έγκαιρα, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει ομόλογα αξίας 14,5 δισ ευρώ τα οποία λήγουν στις 20 Μαρτί
Προς το παρόν η πίεση την οποία ασκεί η γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση για μια σκληρή στάση απέναντι στους ομολογιούχους-δανειστές ρίχνουν λάδι στην φωτιά και δίνουν έναυσμα στα hedge funds να απεργάζονται όλες τις πιθανότητες για να περιορίσουν τις απώλειες τους. Ενδέχεται να ακούσουμε και ακόμη πιο εξωφρενικά σενάρια πριν καταλήξει η όποια συμφωνία για το «κούρεμα».