Δεν τίθεται θέμα αλλαγής και εξομοίωσης του καθεστώτος φορολογίας τους, διαβεβαιώνει τους ναυτικούς ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής καιο χαρακτηρίζει «παντελώς αβάσιμες» τις σχετικές φήμες.

Σε ανακοίνωσή του ο Π.Κουρουμπλής τονίζει ότι «το έγγραφο που κυκλοφόρησε ως “έγγραφο διαπραγμάτευσης” με τους θεσμούς, αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα την “κατάργηση / αύξηση του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών”. Για την κυβέρνηση, όμως, δεν τέθηκε ποτέ θέμα κατάργησης του φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς».


Οι ναυτικοί έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με αφορμή τις πληροφορίες περί αλλαγής προς το δυσμενέστερο του φορολογικού καθεστώτος τους, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς και έχουν εξαγγείλει νέα 48ωρη απεργία μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ έχει ήδη εξαγγείλει και νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, αυτήν τη φορά 24ωρη.

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, «οι έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην εθνική οικονομία, έχουν ήδη υποστεί μέχρι σήμερα εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους».

«Και ενώ έπρεπε να αποκατασταθεί η άδικη αυτή μέχρι σήμερα φορολόγησή τους, με το προσχέδιο της κυβέρνησης προς την Τρόικα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους Θεσμούς, προτείνεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που τους διέπει και η φορολόγησή τους να γίνεται εφεξής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 δηλ. να φορολογείται το εισόδημα τους μέχρι και ποσοστό 45%, στο οποίο ποσοστό, αν προστεθεί και η ήδη καταβαλλόμενη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία αγγίζει το ποσοστό 10%, τότε ο κλάδος των ναυτεργατών οδηγείται στην πλήρη εξαφάνισή του, αφού το μισό και πλέον του εισοδήματός του θα εισπράττεται προκαταβολικά από το Κράτος».

Ο  Κουρουμπλής ωστόσο τονίζει ότι κυβερνητική προτεραιότητα είναι η στήριξη του επαγγέλματος του ναυτικού και ότι δέσμευσή της είναι «η αδιαπραγμάτευτη διατήρηση του ισχύοντος σήμερα φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς και η αποφυγή κάθε περαιτέρω αύξησης των φορολογικών συντελεστών».

Συμπλήρωσε επίσης ότι η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του ναυτικού επαγγέλματος και της συμβολής των ναυτικών στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και οικονομίας, αποτελούν προγραμματική θέση της κυβέρνησης.

«Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η αύξηση που έχουν υποστεί από τις κυβερνήσεις της περασμένης πενταετίας έχει οδηγήσει στον τριπλασιασμό της φορολογίας των ναυτικών», κατέληξε ο υπουργός.

Εγκλωβισμένοι μαθητές στην Κρήτη

Στο μεταξύ, εκτός από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών της Κρήτης η συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας καλείται να βρει λύση και στο θέμα που έχει προκύψει με την αναγκαστική παράταση των σχολικών εκδρομών στην Κρήτη.

Όπως επισημαίνουν γονείς και καθηγητές λυκείων της Αθήνας, πολλοί από τους μαθητές που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί, δεν έχουν χρήματα για την περαιτέρω παραμονή τους, ενώ δεν υπάρχουν και αρκετά αεροπορικά εισιτήρια για την επιστροφή τους.

Ο ακριβής αριθμός των μαθητών που είχαν προγραμματίσει να αναχωρήσουν από το Ηράκλειο και τα Χανιά για τον Πειραιά δεν έχει γίνει επίσημα γνωστός, αφού ταξιδεύουν με διάφορα πρακτορεία και σε διαφορετικές ημερομηνίε,ς αν και πληροφορίες κάνουν λόγο για 2.500 άτομα, από τα οποία περίπου 300 από το λιμάνι των Χανίων.