Σύμφωνα με πηγές από το ΠΑΣΟΚ που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαδικασίες θα αρχίσουν από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν, το αργότερο, μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Ειδικότερα, το διήμερο 3-4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η προγραμματική Εθνική Συνδιάσκεψη, το διήμερο 10-11 θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του Κινήματος και το διήμερο 17-18 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου.

Είναι πιθανό, όμως, η εκλογή προέδρου να μετακινηθεί για μία ή δύο εβδομάδες, στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχει εγκριθεί το PSI και δεν έχει ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε ότι  “αν υποθέσουμε, την 29η Απριλίου ως ημερομηνία των εθνικών εκλογών και το γεγονός ότι απαιτούνται 25 ημέρες πριν για να προκηρυχθούν αυτές, δηλαδή αρχές Απριλίου, τότε θα μπορούσαμε να ορίσουμε την εκλογή ηγεσίας μέσα στον Μάρτιο”. 

«Μέχρι δε, εκείνη την ημερομηνία θα πρέπει ν' ακολουθηθεί η δεοντολογία, διότι είμαστε σε μία δύσκολη διαπραγμάτευση και χρειάζονται συμπεριφορές που δεν θα μας εκθέτουν και δεν θα δημιουργούν αντιθέσεις και αντιδράσεις. Μέχρι τότε λοιπόν, δεν υπάρχουν υποψήφιοι».