Ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «το κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού κλείνει μαζί σας. Η κοινωνία δεν θα εμπιστευθεί ένα πολιτικό που έκανε την εξαπάτηση και το ψέμα τρόπο ζωής». Για τις ρυθμίσεις σχετικά με το χρέος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «δεν γνωρίζουμε για πόσα χρόνια θα μας δεσμεύουν τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά η λιτότητα είναι δεδομένη για πολλά χρόνια», επικαλούμενος την πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της ΛΑΕ Νάντια Βαλαβάνη, η οποία δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το μνημόνιο.

«Κερδίσατε ελάχιστα αυτονόητα πράγματα συμφωνημένα εδώ και καιρό, αλλά αποτύχατε στα μεγάλα. Η Ν.Δ. θα στηρίζει κάθε προσπάθεια για μείωση του χρέους, η μείωση είναι αναγκαία αλλά όχι αρκετή», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «δεν μπορεί να μην συγκρίνουμε την δική σας “μείωση” με την διπλή αναδιάρθρωση του 2012 και το PSI που χαρακτηρίζατε καταστροφικό».

«Δεν έχετε κανένα απολύτως σχέδιο, δεν ξέρετε πως δουλεύει η παραγωγή και την οικονομία την μαθαίνετε ακόμα από αραχνιασμένα μαρξιστικά συγγράμματα…οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους Σκανδιναβίας και παίρνουν την υγεία του κ. Πολάκη, την ασφάλεια του κ. Τόσκα και την παιδεία του κ. Φίλη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο, αλλά η μόνη λύση στο πρόβλημα του τόπου. «Το “Τσοβόλα δώστα όλα” το πλήρωσε ακριβά η χώρα κ. Τσίπρα. Αποδείξατε άλλη μία φορά πόσο ανεύθυνος είστε» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.


«Έτοιμοι να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας»

Σημείωσε, επίσης, πως «αφού κόψατε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις και αυξήσατε τους φόρους, τους δίνετε ένα βοήθημα που θα το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά».
«Η ιστορία εκδικείται κ. Τσίπρα και στην περίπτωσή σας επαναλαμβάνεται σαν φάρσα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της χώρας.

«Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για τη χώρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα ανακάμψετε, πλανάσθε. Κι άλλοι έταξαν παροχές στο παρελθόν, και δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα», είπε.

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η οπισθοχώρηση της ώρας στα δύο αυτά χρόνια «δεν έχει προηγούμενο». «Από τη μεταπολίτευση και μετά, καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόση ζημιά σε τόσο μικρό διάστημα» είπε. «Υποσχεθήκατε ελπίδα και επιφέρατε κοινωνική καταρράκωση, υποσχεθήκατε αλλαγή και κρατάτε τη χώρα κολλημένη στο παρελθόν, ναρκοθετώντας το μέλλον της» πρόσθεσε.

«Είστε η πρώτη κυβέρνηση που εγκαλεί όχι την προηγούμενη, αλλά την επόμενη κυβέρνηση για τις δικές σας παραλείψεις. Είστε μια κυβέρνηση με μηδενική αξιοπιστία και ανύπαρκτο πολιτικό κεφάλαιο. Και γι’ αυτό η ιστορία θα είναι αμείλικτη μαζί σας» δήλωσε. «Το κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού κλείνει οριστικά μαζί σας» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την απόφαση του Eurogroup ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας, γιατί τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με 4ο μνημόνιο.

«Υποσχεθήκατε να σκίσετε τα μνημόνια και έχετε ήδη υπογράψει το 3ο μνημόνιο, το συμπληρωματικό μνημόνιο και έχετε μονογράψει το 4ο», είπε χαρακτηριστικά.