Η στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας στο Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, το βράδυ της Τετάρτης.

 
Η συνάντηση κράτησε τρεις ώρες και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξερχόμενος της συνάντησης, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι ήταν μια χρήσιμη συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα σενάρια και όλες οι πιθανές προβλέψεις για το Κυπριακό.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν την ίδια γραμμή, ενώ πρόσθεσε πως ο διάλογος αφορούσε τη διαμόρφωση των τελικών θέσεων Αθήνας και Λευκωσίας, εν όψει της συνάντησης για το Κυπριακό στη Γενεύη.
 

Με Σουλτς, Ολάντ και ευρωσοσιαλιστές

 


Με τον Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναντάται την ώρα αυτή ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, υπό καθεστώς παρατηρητή.
 
Αργότερα, ο πρωθυπουργός, όπως και όλοι οι ηγέτες της Ένωσης, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινάει στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής θα έχει γεύμα εργασίας στην καγκελαρία με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Αργότερα θα συναντήσει και τον γερμανό αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.
 
Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί αργότερα, σήμερα.
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες:

09:00-10:00         Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σούλτς
10:15-11:30         Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)
11:45-12:10         Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε
12:15-12:30         Προσέλευση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
12:30-13:00         Ανταλλαγή απόψεων των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
13:15-15:00         Γεύμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
15:15-18:15         Σύνοδος εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
19:30-22:00         Άτυπο γεύμα εργασίας των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ
 
Σημείωση: Οι αναγραφόμενες ώρες είναι σε ώρα Κεντρικής Ευρώπης