Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Σουλτς δήλωσε ότι η απόφαση αναβολής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά την εξαγγελία Τσίπρα, θα συζητηθεί μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και ελπίζει πως μέχρι τότε θα έχει βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Όπως υποστήριξε, κατανοεί απόλυτα για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά στάθηκε στο ότι με μια αντικειμενική εξέταση των εξαγγελιών του Α. Τσίπρα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι «δεν λαμβάνονται υπόψη ορισμένες παράμετροι».

Ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει μια «δυναμική αξιολόγηση» των μέτρων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το Eurogroup του Ιανουαρίου θα έχει βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει χρόνος ως τις 26 Ιανουαρίου για ένα λογικό συμβιβασμό» και πρόσθεσε πως κατανοεί «ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει εποικοδομητικά τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις με το Eurogroup».

Προβληματισμός του ESM για τις μνημονιακές δεσμεύσεις

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), καλεί τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Γίνεται λόγος για σοβαρές ανησυχίες των θεσμών σχετικά με τη συμβατότητα των παροχών που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας αναφορικά με τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο

Ο ESM υπογραμμίζει ότι με την παροχή βοηθήματος στους συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά, μειώνεται η ασφάλεια σχετικά με την επίτευξη των δημοσινομικών στόχων για το 2016.