Όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι φορείς, «με ικανοποίηση παρακολουθήσαμε το τελευταίο διάστημα δύο αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης (στις 6 και 16/12 αντίστοιχα) με τις οποίες αθωώνονται 10 ακόμη γυναίκες-θύματα της βάρβαρης υγειονομικής διάταξης 39Α, οι οποίες υπέστησαν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και δημόσιο εξευτελισμό το 2012».
 
«Με τις αποφάσεις αυτές 4 χρόνια σκληρής δοκιμασίας φαίνεται να φτάνουν, τυπικά τουλάχιστον, στο τέλος τους για την πλειονότητα των γυναικών. Ωστόσο, παραμένουν ανοικτά ζητήματα που είναι κρίσιμα και για την ουσιαστική αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψης τους, αλλά και για την αποφυγή ανάλογων απάνθρωπων πρακτικών εις βάρος ευάλωτων ομάδων στο μέλλον» τονίζουν, και ακολούθως θέτουν την πολιτεία προ των ευθυνών της.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι, λοιπόν, σημαντικό η ελληνική πολιτεία:
 
«μέσω του αρμόδιου για θέματα διαδικτύου και ηλεκτρονικής επικοινωνίας κρατικού φορέα, να μεριμνήσει για την άμεση απόσυρση όλων των φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων των γυναικών που παραμένουν αναρτημένα, σε εφαρμογή της απόφασης των δικαστηρίων για ανάκλησης της εισαγγελικής διάταξης δημοσιοποίησης, αλλά και των συστάσεων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (512).
 
να αναθεωρήσει το άρθρο 59 του ν. 4075, που προηγήθηκε της ενεργοποίησης της υγειονομικής διάταξης 39Α και κατέστησε δυνατές τις πρακτικές της υποχρεωτικής υγειονομικής εξέτασης και κράτησης των γυναικών κατά τις επιχειρήσεις-σκούπα που πραγματοποιήθηκαν το 2012».
 
Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ», το Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ» του ΨΝΘ και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).