Από το 2005, οι καταγγελίες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών της ΟΙΕΛΕ για σχολές που χορηγούν πλαστά στοιχεία είχαν προκαλέσει αίσθηση, χωρίς περαιτέρω αντιδράσεις. Το 2007 αποκαλύφθηκαν σχολές που χορηγούσαν «μαϊμού» πτυχία, και μάλιστα «αρίστων», στη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καβάλα, την Άρτα και την Αθήνα. Ακολούθησαν αποκαλύψεις για αντίστοιχες πολλές και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Το άρθρο 24 του ν.3577/2007 (νόμος Γιαννάκου) θεσπίστηκε για να ρυθμίσει ακριβώς πως όσοι κατείχαν τίτλους σπουδών από τις εν λόγω σχολές θα έπρεπε να εξεταστούν σχετικά.
«Οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ, με ευθύνη των Υπουργών Παιδείας των κυβερνήσεων πριν τον Ιανουάριο του 2015» έλεγε η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας τον περασμένο Μάιο, μετά τον σάλο που ξεσήκωσε η απόφασή του υπουργείου να ανασύρει την υπόθεση. Με αποτέλεσμα την θέσπιση του άρθρου 34, παρ. 5 του ν. 4415/2016, ό «νόμος Φίλη» που αποτέλεσε επέκταση του αντίστοιχου «νόμου Γιαννάκου».
Ο ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του πως ακόμη και σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι τίτλων που θα έπρεπε να θεωρούνται άκυροι, συμμετέχουν κανονικά σε διαγωνισμούς του δημοσίου, χωρίς να έχουν διενεργηθεί οι εξετάσεις.
Η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών απέστειλε την Τετάρτη επιστολή στον υπουργό Παιδείας καλώντας τον να λάβει μέτρα για την εφαρμογή του νόμου, καθώς και στον ΑΣΕΠ ζητώντας την άμεση αφαίρεση από τις λίστες συμμετεχόντων ή επιτυχόντων, των κατόχων των άκυρων τίτλων σπουδών.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών:
Για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα η ΟΙΕΛΕ είναι υποχρεωμένη να κρούσει στην πολιτεία και στους αρμόδιους φορείς τον κώδωνα του κινδύνου για την παράνομη συμμετοχή κατόχων τίτλων σπουδών που έχουν ακυρωθεί λόγω παρανομιών των φορέων που τους εξέδωσαν σε διαγωνισμούς πρόσληψης στο δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εκατοντάδες κάτοχοι τίτλων σπουδών-μαϊμού από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης σε Τρίκαλα, Βοιωτία, Λάρισα, Γιάννενα, Βόλο, Άρτα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα κ.λπ. συμμετείχαν πρόσφατα, ή πρόκειται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και να διεκδικήσουν με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από άλλους διαγωνιζόμενους θέση στο δημόσιο τομέα, καθώς λόγω των ψεύτικων «άριστων» πτυχίων έχουν την υψηλότερη δυνατή μοριοδότηση.
Επείγει, πλέον, η εφαρμογή του άρθρου 34, παρ. 5 του Ν. 4415/2016 (Νόμος Φίλη που αποτελεί επέκταση του αντίστοιχου Νόμου Γιαννάκου) που ακυρώνει τους τίτλους σπουδών. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τυπικό, αλλά ουσιαστικό. Είναι αδιανόητο να καταστρατηγείται η ισονομία ανάμεσα σε Έλληνες πολίτες, να ενισχύονται οι ανισότητες και να επιβραβεύεται η διαφθορά τη στιγμή που οι αρχές διαθέτουν όλα τα στοιχεία για τους κατόχους των τίτλων, αλλά και τα νομοθετικά όπλα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Η Ομοσπονδία απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας ενημερώνοντάς τον για το ζήτημα και καλώντας τον να λάβει μέτρα. Απέστειλε, επίσης, ενημερωτική επιστολή προς τον ΑΣΕΠ ζητώντας την άμεση αφαίρεση από τις λίστες συμμετεχόντων ή επιτυχόντων των κατόχων των άκυρων τίτλων σπουδών.
Δείτε εδώ την επιστολή της ΟΙΕΛΕ στον Υπουργό Παιδείας.
Δείτε εδώ την επιστολή της ΟΙΕΛΕ στον ΑΣΕΠ.
Θα δοθεί λύση άμεσα, απαντά το υπουργείο Παιδείας
Οι προσπάθειες του ThePressProject να επικοινωνήσει με το υπουργείο Παιδείας απέβησαν άκαρπες. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρ/φ «στο Κόκκινο», κύκλοι του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνουν πως θα δοθεί άμεσα λύση, καθώς όπως σημειώνεται, αναμένεται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα καθορίζεται η ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων.