του Δημήτρη Λαμπρόπουλου

Στις 9 Γενάρη 2013, 3 ακτιβίστριες του PKK, η Fidan Doğan, εκπρόσωπος του Εθνικού Συνεδρίου του Κουρδιστάν, η Leyla Söylemez, μέλους του κουρδικού φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος στην Ευρώπη και η Sakine Cansız, ιδρυτικό στέλεχος του Κόμματος Εργαζομένων του Κουρδιστάν, εκτελέστηκαν με πυροβολισμούς στο κεφάλι μέσα στο Κουρδικό Κέντρο Πληροφόρησης στο Παρίσι. 

«Το Τουρκικό κράτος δεν αρκέστηκε στα βασανιστήρια που πέρασε η συντρόφισσα Sakine στις φυλακές του Diyarbakir. Η αντίστασή της στη φυλακή, το συγγραφικό της έργο ως επαναστάτρια και η συνέπεια που υπέδειξε από τη δεκαετία του 1970 μέχρι το θάνατό της , ως πρωτοπόρος της οργάνωσης των γυναικών και της κοινωνικής απελευθέρωσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής , φόβιζαν και φοβίζουν τους φασίστες που κυβερνούν το τουρκικό κράτος. Η μαρτυρία των συντροφισσών είναι ένα ακόμη σημείο μνήμης του αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία, για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό, και στα βήματά τους βαδίζουν σήμερα εκατομμύρια αγωνίστριες και αγωνιστές», δηλώνει σε κείμενο του το πολιτιστικό κέντρο του Κουρδιστάν στην Αθήνα.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

«Στην τέταρτη επέτειο της μαρτύρησης των συντροφισσών μας, το Γαλλικό κράτος συνεχίσει να συσκοτίζει το γεγονός και να καθυστερεί την απόδοση δικαιοσύνης. Εμείς, από τη μεριά μας, σηκώνουμε τη μνήμη των μαρτύρων και ορκιζόμαστε στη συνέχιση του αγώνα τους, μέχρι τη νίκη. Η αλήθεια και το δίκαιο του λαού μας θα λάμψουν, ο ηγέτης μας θα απελευθερωθεί, η δημοκρατία και η ειρήνη θα επικρατήσουν στο Κουρδιστάν και τη Μέση Ανατολή», τονίζει το πολιτιστικό κέντρο.

Ο Μουσταφά είναι 58 ετών από το Κομπάνι, έχασε και τα δυο του πόδια από έκρηξη βόμβας πριν 5 χρόνια, βρέθηκε και αυτός στην διαδήλωση ζητώντας, όπως δήλωσε στο TPP, «Να αποδοθεί δικαιοσύνη και να βρεθούν οι ένοχοι για τους θανάτους των τριών ακτιβιστριών, ζητάμε δικαιοσύνη». 


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Ο Ντεμίρ Μ. μέλος του πολιτιστικού κέντρου του Κουρδιστάν στην Αθήνα, δηλωνει στο TPP:  «Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τις 3 συντρόφισσες που εκτελέστηκαν από τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, μέσα στο Κουρδικό Κέντρο Πληροφόρησης στο Παρίσι».

Πρόσθεσε ότι «ο δολοφόνος λιγες μερες πριν δικαστεί, πέθανε στην φυλακή, εμείς όμως ζητάμε δικαιοσύνη, ποιος έδωσε την διαταγή για να σκοτώσουν τις κοπέλες; Αφού έχει γίνει στην Γάλλια στο Παρίσι ζητάμε από το Γαλλικό κράτος να βρει τους δολοφόνους».


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject