Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι φοβικές λογικές αλλά και επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και προσθέτουν πως η Διάσκεψη της Γενεύης αποτελεί κρίσιμο βήμα στην εθνική προσπάθεια για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης , στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει και να αξιοποιήσει τη σημαντική δυναμική που έχει δημιουργηθεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση». Παράλληλα, κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο στις δικοινοτικές συνομιλίες παρά τις κρίσιμες  διαφορές.

Δεν υποχωρεί ο Ερντογάν

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε πως η Ελλάδα αποφεύγει και πάλι μία λύση στο ζήτημα της Κύπρου, προειδοποιώντας παράλληλα πως δεν θα πρέπει να αναμένεται λύση χωρίς την Τουρκία.

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι Κύπρος και Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναμένουν μια λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυητή. Θα είναι (η Τουρκία) εκεί για πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων