Η Αυστρία χρειάζεται «έναν νόμο που θα απαγορεύει το φασιστικό ισλάμ», υποστήριξε ο Στράχε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του κόμματός του σε μια εκδήλωση του FPÖ στο Σάλτσμπουργκ για τη νέα χρονιά.
  
«Ας βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την πολιτική του εξισλαμισμού, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε εμείς, οι Αυστριακοί, εμείς, οι Ευρωπαίοι, που θα έχουμε βίαιο τέλος», πρόσθεσε ο Στράχε, σχολιάζοντας την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση συνασπισμού.
  
Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα κάλεσε την Τετάρτη να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που θα δεχθεί η Αυστρία φέτος, στις περίπου 17.000.
  
Ο Στράχε απάντησε σε αυτή τη θέση λέγοντας: «Χρειαζόμαστε μηδέν μετανάστευση» αν όχι «αρνητικό δείκτη μετανάστευσης».
  
Ένας εκπρόσωπος του κόμματος, από τον οποίο ζητήθηκε αργότερα να δώσει διευκρινίσεις για τα σχόλια του Στράχε, δήλωσε ότι ένα ενδεχόμενο σχέδιο νόμου για να τεθούν εκτός νόμου ακραία στοιχεία του ισλάμ θα ήταν παρόμοιο με τον νόμο που θεσπίστηκε στην Αυστρία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έθεσε εκτός νόμου το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα και τα ναζιστικά σύμβολα.
  
Το αντιμουσουλμανικό μήνυμα του FPÖ βρίσκει απήχηση σε μεγάλο, αν και μειοψηφικό, ποσοστό του εκλογικού σώματος στην Αυστρία. Ο υποψήφιος της ακροδεξιάς για την προεδρία, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ηττήθηκε στις επαναληπτικές εκλογές τον περασμένο μήνα, όμως συγκέντρωσε το 47% των ψήφων.
  
Στη χώρα των 8,7 εκατομμυρίων πολιτών έχουν υποβληθεί πάνω από 130.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου από ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τον πόλεμο και την ανέχεια–Αφγανούς, Σύριους, Ιρακινούς και άλλους–μετά το καλοκαίρι του 2015.
  
Περίπου 600.000 μουσουλμάνοι, ορισμένοι από τους οποίες αφίχθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων στην ΕΕ, ζουν σήμερα στην Αυστρία.
  
Το ακροδεξιό FPÖ, το οποίο απαιτεί εδώ και καιρό να απαγορευτεί στις μουσουλμάνες να καλύπτουν το πρόσωπό τους, ζητάει επίσης να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο προσφέρονται φροντίδες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Είναι το κράτος, και όχι μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Caritas της καθολικής εκκλησίας, που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη φροντίδα τους, ώστε να εξασφαλιστεί πως τα χρήματα θα δαπανώνται πιο αποτελεσματικά, έκρινε ο Χόφερ στη χθεσινή εκδήλωση.