Την πιθανότητα να ανατραπούν οι ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου, καθώς τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα μπαίνουν σε πορεία σύγκρουσης, σπάζοντας τη συγκυβέρνηση «α λα γερμανικά», διαβλέπει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επικαλούμενος μάλιστα δήλωση του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, λέει ότι «η εκλογή του προέδρου, μπορεί να αποτελέσει το φιλί του θανάτου στην πολιτική λιτότητας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε»
Ως προς τις επτά επίσημες υποψηφιότητες για την προεδρία, πιστεύει οτι τουλάχιστον στον πρώτο γύρο εκλογών τα κόμματα θα ψηφίσουν τον δικό τους υποψήφιο. Στον δεύτερο γύρο θα «αναζητήσουν συνεργασίες, αναφέρει ο Σ.Κούλογλου. « Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το τι θα ψηφίσει η Αριστερά, οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι του Φέρχοφσταντ και το κόμμα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στο οποίο μετέχουν κυρίως οι Βρετανοί Συντηρητικοί», αναφέρει.
Το πιθανότερο σενάριο που διαβλέπει είναι η εκλογή του υποψηφίου των Συντηρητικών Αντόνιο Ταγιάνι ή των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα.«Ο Ταγιάνι είναι ένας μετριοπαθής άνθρωπος, που καταλαβαίνει τις ανησυχίες του Νότου και δεν του αρέσει η λιτότητα, παρότι ανήκει στο ΕΛΚ. Ο Πιτέλα έχει εκφραστεί πολλές φορές θετικά για την Ελλάδα και τα ελληνικά θέματα. Η προοδευτική Ευρώπη βλέπει την ελληνική κυβέρνηση σαν αναλαμπή μέσα σε μια μαύρη Ευρώπη, με ανερχόμενες δυνάμεις τους ακροδεξιούς Πολωνούς- μια κυβέρνηση που παίρνει μέτρα δικτατορικού χαρακτήρα- τους Ούγγρους και μεθαύριο τους ακροδεξιούς Ολλανδούς, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ολλανδία, και ενδεχομένως τη Λεπέν στη Γαλλία.» σχολιάζει. Ενώ λέει ότι στον Β' γύρο θα ψηφίσει σίγουρα τον Πιτέλα, όπως θεωρεί πως θα κάνει και ένα κομμάτι της αριστεράς.
Ως προς τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, σχολιάζει τις προσπάθειές του για επιτυχία της αύξησης του κύρους της θέσης του, και τη δυνατότητα παρέμβασης στις εξελίξεις στην Ευρώπη. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είχε «κρατήσει μια αντιφασιστική στάση, δείχνοντας αυστηρότητα, τόσο έναντι των δικών μας της ΧΑ, όσο και έναντι της Λεπέν. Στα αρνητικά του καταγράφεται κυρίως ο συγκεντρωτικός τρόπος άσκησης εξουσίας, για τον οποίο και επικρίθηκε».