Απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, και με αφορμή της αναφορά της για την αναγκαιότητα προοδευτικής πολιτικής στον τόπο, ο πρωθυπουργός είπε: «Το ερώτημα κ. Γεννηματά είναι ποια είναι αυτή η πολιτική και με ποιους. Προοδευτική πολιτική ήταν αυτή που εφαρμόσατε συγκυβερνώντας με την ΝΔ από το 2012 έως το 2014; Ήταν προοδευτική πολιτική η επιλογή του κ. Βενιζέλου με το PSI να διαλύσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ομολογιούχους; Ήταν προοδευτική πολιτική η απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και η ταύτισή σας με τις πιο ακραίες νεοφιλεύθερες και δεξιές πολιτικές;».
 
«Το ότι συγκυβερνούσατε στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη, για να δούμε το “και με ποιούς;” ήταν προοδευτική πολιτική; Το ότι ήσασταν στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο με γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο που φλέρταρε με την Χρυσή Αυγή, που ακόμα και χθες προκάλεσε τον ελληνικό λαό και την ανθρωπιά του και την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες και τις αξίες του, η Χρυσή Αυγή που πήγε σε ένα σχολείο στο Πέραμα να τραμπουκίσει παιδάκια δέκα χρονών, αυτή η αθλιότητα, ήσασταν μαζί με τον κ. Μπαλτάκο στο υπουργικό συμβούλιο. Με ποιους λοιπόν η προοδευτική πολιτική;» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.
 
«Αλλά αυτά, θα μου πείτε, ανήκουν στο χθες. Η επόμενη μέρα; “Όλα τα έχει κάνει κακά ο ΣΥΡΙΖΑ όσο είναι στην κυβέρνηση”: Δεν ταυτίζεται με την ίδια άποψη η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, είναι δική σας εκτίμηση αυτή», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος, πάντα, στην κ. Γεννηματά.
 

Βάρος στην απλή αναλογική

 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξής στο θέμα του εκλογικού νόμου, λέγοντας πως «μιλάγαμε για απλή αναλογική, 25-30 χρόνια, γίναμε κυβέρνηση και το φέραμε στη Βουλή, δεν λέγαμε άλλα χθες και άλλα κάναμε σήμερα» και επισήμανε: «Αλλά όταν ήλθε για ψήφιση στη Βουλή, η απλή αναλογική, το ίδιο νομοσχέδιο που είχε προτείνει η κ. Γεννηματά πριν από ένα χρόνο με την υπογραφή του κ. Βενιζέλου, τότε στρίψατε δια του αρραβώνος και ταυτιστήκατε με τον κ. Μητσοτάκη, γίνατε άλλη μια φορά ουρά της ΝΔ. Άρα, λοιπόν, μην μιλάτε για προοδευτική πολιτική διότι έχετε ευθύνες που δεν παραγράφονται».
 
«Εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε μια μεγάλη ιστορική παράδοση και της δημοκρατικής παράταξης και της Αριστεράς, που πολλές φορές βρέθηκαν απέναντι, αλλά πολλές φορές, ξεχωριστά σε παράλληλους όμως δρόμους, είχαν τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους συνεννόησης για την πορεία του τόπου», σημείωσε ο Α. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς την Φ. Γεννηματά είπε «Εσείς τα δίνετε όλα στον κ. Μητσοτάκη. Λογαριασμός σας, ο κόσμος που ακολουθεί ιστορικά την παράταξή σας, όμως, δεν θα σας ακολουθήσει σε αυτήν την παράδοση».
 

«Οι συνεργάτες μου είναι άνθρωποι του λαού»

 
Αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμφανίζεται ως ιππότης που θα σώσει την οικονομία και τη χώρα», και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη τον ρώτησε γιατί κάθε φορά που ανεβαίνει στο βήμα αναφέρεται στον κ. Καρανίκα, προσθέτοντας: «Εμένα οι συνεργάτες μου είναι άνθρωποι του λαού. Μπορεί να μην έχουν βγάλει το Χάρβαρντ, δεν είναι όμως ούτε Παπασταύρου, ούτε “Χριστοφοράκοι”, ούτε “αυτοφωράκηδες”, ούτε μου έκαναν ποτέ δώρα τέτοιου είδους». Και σημείωσε: «Είναι βαθιά η ταξική αντιπαλότητα που βγάζετε μέσα από τις πολιτικές σας αναφορές».
 
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ένα σχέδιο, «το οποίο είχατε και στην πρώτη αξιολόγηση και το επαναλαμβάνετε και στη δεύτερη και είναι “Βάστα Σόιμπλε, βάστα ΔΝΤ”» και σημείωσε: «Δεν θα σας βγει. Όχι γιατί θα μας χαριστούν, αλλά γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη, ευαίσθητη γεωπολιτική συγκυρία στην Ευρώπη και στον κόσμο και κανείς δεν θα ποντάρει τα λεφτά του στο “ξήλωμα της κάλτσας” στην ΕΕ, γιατί όλοι καθόμαστε πάνω στο ίδιο κλαρί».

«Το σχέδιό σας είναι καταστροφή για να έλθετε να εφαρμόσετε την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, ξεπούλημα, απολύσεις, κατεδάφιση κοινωνικού κράτους, μειώσεις μισθών και συντάξεων» προσέθεσε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας: «Οι διαχωριστικές γραμμές όμως έχουν ήδη χαραχτεί: Εμείς με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, εσείς με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και με αυτήν την αλαζονική, αντιαισθητική ελίτ να παλεύετε για την παλινόρθωσή σας. Αλλά ο τροχός της Ιστορίας έχει ήδη γυρίσει».
 
Αναφερόμενος, νωρίτερα, στο αγροτικό, ο πρωθυπουργός αφού εγκάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης διότι ασκούν σήμερα κριτική, την ώρα που «έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου για περισσότερο από 40 χρόνια και κυρίως μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ» για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, είπε ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης, από το 2015, ήταν η αποκατάσταση των πληρωμών (ενισχύσεων και αποζημιώσεων) προς τους αγρότες, καταθέτοντας, ταυτόχρονα, σειρά συγκεκριμένων στοιχείων.
 
Σημείωσε, επίσης, ότι από τα 620 εκ ευρώ ενίσχυσης που δόθηκαν τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους, περίπου τα 250 εκατ. κατευθύνθηκαν σε αγροτικές συντάξεις. Προσέθεσε ότι δεύτερο μέλημα της κυβέρνησης είναι η άμβλυνση των επιπτώσεων στον αγροτικό κόσμο, που προκύπτουν από το δημοσιονομικό πλαίσιο που προβλέπει η συμφωνία του 2015.
 

«Η κυβέρνηση γλίτωσε το Ασφαλιστικό των αγροτών»

 
Αναφερόμενος ειδικά στην φορολογία των αγροτών επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το 90%-95% του αγροτικού κόσμου δεν επιβαρύνεται φορολογικά, και μόνο το 5% επιβαρύνεται, προσθέτοντας ότι «αυτό το 5% περιλαμβάνει αυτούς που έχουν μεγάλα εισοδήματα, αλλά είναι και οι μεγαλοεπιδοτούμενοι, και γι' αυτούς έρχεστε (σ.σ. η αντιπολίτευση) και μας κουνάτε το δάχτυλο».
 
Ο Α. Τσίπρας είπε επίσης ότι η κυβέρνηση γλίτωσε το Ασφαλιστικό των αγροτών από την κατάρρευση, την οποία προκάλεσαν οι «σωτήρες με το PSI».
 
Επίσης αναφέρθηκε στα προγράμματα που θα προκηρυχθούν, ενώ μερικά είναι ήδη σε διαβούλευση, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 τους επόμενους 4 μήνες.
 
Ταυτόχρονα είπε ότι έχουν δρομολογηθεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «επειδή κάποιοι ξεχνούν, και μιλούν για μικροκομματικούς λόγους, για χρηματοδοτικά εργαλεία και ρευστότητα από τις τράπεζες, θα ήθελα να ρωτήσω μήπως εννοείτε τη ρευστότητα που θα μπορούσε να παράσχει η Αγροτική Τράπεζα, την οποία μέσα σε μια νύχτα η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να περάσει σε ιδιώτες, αφού την είχατε φεσώσει, εκτός των άλλων. με δανεικά και αγύριστα ύψους 240 εκατ. ευρώ από τα κόμματά σας».
 
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι χρειάζεται συνολική συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ενώ καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης “θράσος και υπερβολή”, όταν λένε πως κρύβεται, καθώς, όπως είπε «είμαι ο μόνος πρωθυπουργός που κάλεσε τους αγρότες στο Μαξίμου, εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων». «Ούτε λάστιχα σκάσαμε εμείς, ούτε κολπάκια με τις αστυνομικές δυνάμεις. Τους κάλεσα στο Μαξίμου, συζητήσαμε δύο φορές, πήγα και τους ξαναβρήκα κάποιους απ' αυτούς, κουβεντιάσαμε. Οργάνωσαν κάποιοι δικοί σας εκεί κινητοποιήσεις. Δεν την φοβόμαστε εμείς την κινητοποίηση και την πάλη του απλού λαϊκού κόσμου, υπάρχουν πάντοτε και εγκάθετοι, αλλά δεν το φοβόμαστε εμείς αυτό», ανέφερε.

https://youtube.com/watch?v=J5icjniQOEs