Το ΙΚ, σύμφωνα με στοιχεία του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτέλεσε 12 ανθρώπους στην Παλμύρα, εκ των οποίων τους τέσσερις, δημόσιους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς, δια αποκεφαλισμού έξω από το μουσείο. Οι άλλοι οκτώ, τέσσερις εκ των οποίων κυβερνητικοί στρατιώτες και τέσσερις μαχητές των ανταρτών που είχαν αιχμαλωτιστεί σε άλλα μέρη της Συρίας, εκτελέστηκαν δια πυροβολισμού.
Κάποιες από τις εκτελέσεις των οκτώ έγιναν στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της Παλμύρας, όπου πέρυσι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν εκτελέσει τουλάχιστον 25 ενόπλους που μάχονταν στο πλευρό της Δαμασκού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Το ΙΚ έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο των εδαφών του στη Συρία και το Ιράκ το 2016
Το Ισλαμικό Κράτος έχασε το 2016 σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των εδαφών που έλεγχε στο Ιράκ και τη Συρία, μια υποχώρηση που απειλεί «τη συνοχή του», σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία αναλύσεων IHS Markit.
Από τον Ιανουάριο του 2016 ως το τέλος του έτους η επιφάνεια του «χαλιφάτου» το οποίο έχει κηρύξει το ΙΚ στις δύο αυτές χώρες μειώθηκε από τα 78.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα 60.400, εξήγησε η IHS. Το 2015 είχαν ήδη μειωθεί τα εδάφη που έλεγχαν οι τζιχαντιστές κατά 14%. Το ΙΚ «υπέστη εδαφικές απώλειες άνευ προηγουμένου το 2016, κυρίως σε περιοχές κρίσιμης σημασίας για το σχέδιο διακυβέρνησης του χαλιφάτου», επεσήμανε ο αναλυτής της IHS Κόλομπο Στρακ.
Εξάλλου οι τζιχαντιστές υπέστησαν και σημαντικές στρατιωτικές ήττες το 2016, χάνοντας στη Συρία τις πόλεις Ντάμπικ και Μίνμπετζ και στο Ιράκ τη Ραμάντι και τη Φαλούτζα. Όπως επισημαίνει η IHS, οι εδαφικές απώλειες του ΙΚ προκάλεσαν εσωτερικές εντάσεις στην οργάνωση, οι οποίες απειλούν «τη συνοχή» της. Εξαιτίας των απωλειών αυτών αυξάνεται ο κίνδυνος για το ΙΚ να δει κάποιους από τους μαχητές του να «αποσκιρτούν προς αντίπαλες τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία», ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος «διάσπασής» του, σημειώνεται στην έκθεση.
Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέλαβε την ανατολική πλευρά της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές και η IHS εκτιμά ότι η ιρακινή πόλη θα μπορέσει να ανακαταληφθεί στο σύνολό της «πριν από το δεύτερο μισό του έτους». Από την άλλη, η ανακατάληψη της Ράκας στη Συρία ενδέχεται να αποδειχθεί πιο προβληματική, επισημαίνεται στην έκθεση, καθώς η πόλη αποτελεί «την καρδιά του ΙΚ».
Για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Ράκα, η IHS εκτιμά ότι θα χρειαστεί το 2017 μια «ευρεία χερσαία επιχείρηση» από μια τρίτη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία ή η Τουρκία μαζί με τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.