Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν όλο το σαββατοκύριακο οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο καθώς το ΔΝΤ εμφανίζεται άκαμπτο και αμφιβητεί τη βιωσιμότητα του χρέους ακόμα και έπειτα από το «κούρεμα», ενώ απαιτεί βαρύτατα μέτρα για τη τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.
Από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, το ΙΙF ήταν επίσης ανυποχώρητο στην πρόταση που έχει υποβάλλει προς την ελληνική κυβέρνηση. Η έκβαση του σημερινού Eurogroup αναμένεται με αγωνία από την Αθήνα επειδή σε περίπτωση που «σπάσουν» οι διαπραγματεύσεις, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα φαντάζει περισσότερο από πιθανός.

Ενδεικτικό ότι στο Εurogroup, όπου θα παρουσιαστεί η πρόταση για το PSI, εκτός από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών  θα παρευρίσκεται και η τρόικα.

Όλοι τραβούν το σκοινί

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει καθώς το IIF παραμένει σταθερό στις απόψεις του, μη αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία και θεωρώντας ότι το ελληνικό χρέος δεν θα είναι διαχειρίσιμο το 2020, κάτι που από πολλούς παράγοντες χαρακτηρίζεται αδιανόητο.

Στο μεταξύ όμως το ευρωπαϊκό μέτωπο στέκεται αρραγές απέναντί του καθώς βλέπουν πλέον τον συστημικό κίνδυνο που ελοχεύει για την Ευρωζώνη, στην περίπτωση που καταρρεύσει η Ελλάδα.

Ο  Λ. Παπαδήμος είχε επικοινωνία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου  με ευρωπαίους ηγέτες, κοινοτικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα αλλά φαίνεται ότι το σημερινό Eurogroup θα είναι ένα από κρισιμότερα στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Συνοδεία της τρόικας μετέβη το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, της Κομισιόν Ματίας Μορς και της ΕΚΤ ο Κλάους Μαζούχ θα μετέχουν στο κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όσο και για την εξέλιξη του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το PSI+ δεν φτάνει

Ο Π.Τόμσεν αναμένεται να παρουσιάσει στο Eurogroup προσχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για το ίδιο έγγραφο που παρουσίασε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το PSI plus δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμα επίπεδα το ελληνικό χρέος το 2020. Όπως σημειώνεται, η καθυστερημένη επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος το 2020 στο 150% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 60 δισ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο του 120% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και αναμένεται να αναφερθεί και στην ανάγκη λήψης και εφαρμογής των όποιων αποφάσεων πριν τις 20 Μαρτίου όποτε πρέπει να πληρωθεί από την Ελλάδα το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ.

«Περικόψτε για να σας χρηματοδοτήσουμε»

Το Eurogroup αναμένεται να ζητήσει από την τρόικα την κατάρτιση νέας έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος η οποία θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αύξηση ή μη της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας στα πλαίσια του νέου δανειακού προγράμματος.

Ως προς τη δανειακή σύμβαση την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν ο οποίος είναι και αυτός αμετακίνητος στις απόψεις του και εμφανίστηκε να ζητεί πιεστικά βαρύτατα μέτρα όπως η μείωση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού αδιαφορώντας για τις ενστάσεις του πρωθυπουργού ότι αυτή η πολιτική έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Θέλετε χρεοκοπία ή εθελοντική αναδιάρθρωση»;
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλάρα, παρομοίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα με  ένα σταυροδρόμι, ο ένας δρόμος οδηγεί στην χρεοκοπία και ο άλλος στην εθελοντική αναδιάρθρωση.  Εμφανίστηκε  βέβαιος ότι θα επιτευχθεί τελικά η συμφωνία των ιδιωτών πιστωτών με την Ελλάδα για το PSI, στη βάση της πρότασης που έκανε στην ελληνική κυβέρνηση. «Τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ», σημείωσε, δεν αναφέρθηκε όμως στο περιεχόμενο της πρότασης -«ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε», είπε – ούτε στο θέμα του επιτοκίου των νέων ομολόγων. Απέφυγε επίσης να συνδέσει τη λήξη της διαπραγμάτευσης με τη συνεδρίαση του Eurogroup ενδεχομένως γιατί επιθυμεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια.

Στην περίπτωση που καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ζητήσει ένα δάνειο γέφυρα προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του.