Την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, απαγόρευσε με εκτελεστικό διάταγμα στους πολίτες επτά χωρών, που έχουν κατά βάση μουσουλμανικό πληθυσμό -Ιράκ, Συρία, Ιράν, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη- την είσοδο στις ΗΠΑ για τις τουλάχιστον επόμενες 90 ημέρες, δημιουργώντας χάος και παγκόσμιες διαμαρτυρίες.

Ο Τραμπ ανέστειλε, επίσης, για 120 μέρες το πρόγραμμα που αφορά στους πρόσφυγες, απαγορεύοντας σε πρόσφυγες από τη Συρία να αναζητήσουν καταφύγιο στις ΗΠΑ μέχρι νεοτέρας αποφάσεως, μείωσε τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί φέτος η χώρα στους 50.000 και διευκρίνισε ότι προτεραιότητα έχουν πρόσφυγες από θρησκευτικές μειονότητες (κυρίως χριστιανοί) που διώκονται λόγω των θρησκευτικών τους πιστεύω.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής παρεμπόδισε μέρος του παραπάνω εκτελεστικού διατάγματος του Τραμπ, δίνοντας εντολή να μην επιστραφούν στις πατρίδες τους όσοι ταξιδιώτες είχαν ήδη προσγειωθεί στις ΗΠΑ με έγκυρη βίζα, ενώ μαζικές διαμαρτυρίες κατά της απαγόρευσης έλαβαν χώρα σε αεροδρόμια της Αμερικής.

Υπενθυμίζεται ότι, η απαγόρευση εκτείνεται και σε πολίτες με διπλή υπηκοότητα, εφόσον η μία είναι από κάποια από τις επτά προαναφερθείσες χώρες. Δηλαδή, ένας Ιρακινός που θέλει να μπει στις ΗΠΑ με το βρετανικό του διαβατήριο θα αποτρέπεται, ενώ οι Βρετανοί πολίτες κανονικά δε χρειάζονται καν βίζα για να μπουν στη χώρα.

Παρ' όλα αυτά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ απαγορεύουν σε μετανάστες να μπουν στα εδάφη τους. Τα τελευταία 200 χρόνια, πρόεδροι των ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στη μετανάστευση συγκεκριμένων ομάδων, όπως στις παρακάτω έξι περιπτώσεις.

Απαγορεύονται οι Κινέζοι

Πρόεδρος Τσέστερ Άρθουρ, υπεγράφη στις 6 Μαΐου 1882

Ο Νόμος Αποκλεισμού των Κινέζων (Chinese Exclusion Act) απαγόρευσε σε «ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργάτες και σε Κινέζους που δούλευαν στην εξόρυξη» να εισέλθουν στις ΗΠΑ για 10 χρόνια και αποτέλεσε τον πρώτο ισχυρό νόμο απαγόρευσης μεταναστών στη χώρα. Επιβλήθηκε σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν υψηλά ποσοστά ανεργίας και, παρ' όλο που οι Κινέζοι αποτελούσαν ένα πολύ μικρό ποσοστό του εργατικού δυναμικού, έγιναν ο αποδιοπομπαίος τράγος. Ο νόμος έθεσε περιορισμούς και στους Κινέζους που ζούσαν ήδη στις ΗΠΑ, αποτρέποντάς τους από το να αποκτήσουν την υπηκοότητα και εξαναγκάζοντάς τους να υποστούν γραφειοκρατία αν ήθελαν να βγουν και να ξαναμπούν στη χώρα.

Το 1892, όταν και θα έληγαν οι περιορισμοί, τελικά ανανεώθηκαν για άλλα 10 χρόνια, για να λήξουν το 1943, όταν η Κίνα και οι ΗΠΑ συμμάχησαν στο Β' ΠΠ, αν και ακόμα και τότε, κάποιοι περιορισμοί ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Κινέζων διατηρήθηκαν.

Απαγορεύονται οι εβραίοι πρόσφυγες

Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούζβελτ

Και καθώς εκατομμύρια άνθρωποι γινόντουσαν πρόσφυγες κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ υποστήριζε ότι αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Εγείροντας φόβους περί κατασκόπων των Ναζί που είχαν παρεισφρήσει ανάμεσά τους, οι ΗΠΑ περιόρισαν τον αριθμό των εβραίων Γερμανών που θα μπορούσαν να πάρουν άδεια για να μπουν στη χώρα στους 26.000 ετησίως. Υπολογίζεται ότι για την περίοδο που ο Χίτλερ ήταν στην εξουσία, τελικά ούτε καν το 25% αυτού του ποσοστού μπόρεσε να βρει καταφύγιο στις ΗΠΑ.

Σε μία από τις πιο διαβόητες περιπτώσεις, τον Ιούνιο του 1939, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στο υπερωκεάνιο St. Louis να πιάσει λιμάνι γιατί κουβαλούσε 937 επιβάτες, που σχεδόν όλοι πιστεύεται ότι ήταν εβραίοι. Το πλοίο αναγκάστηκε αν επιστρέψει στην Ευρώπη, όπου πάνω από 230 επιβάτες του, λέγεται ότι, τελικά θανατώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Απαγορεύονται οι αναρχικοί

Πρόεδρος Θεόδωρος Ρούζβελτ, υπεγράφη στις 3 Μαρτίου του 1903

Το 1903, ο Νόμος για τον Αποκλεισμό των Αναρχικών (Anarchist Exclusion Act) απαγόρευσε στους αναρχικούς και σε άλλες ομάδες που θεωρούνταν «εξτρεμιστικές» το να έχουν πρόσβαση στις ΗΠΑ.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1901, ο πρόεδρος Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ σκοτώθηκε από σφαίρα του Leon Czolgosz, αμερικανού αναρχικού, γιου Πολωνών μεταναστών. Ο Θ. Ρούζβελτ, από την πρώτη του κιόλας ομιλία στο Κογκρέσο, στις 3 Δεκεμβρίου του 1901, μίλησε για την επιτακτική ανάγκη να απομονωθούν και να απελαθούν οι αναρχικοί μετανάστες. Ο νόμος, που είναι γνωστός και ως Μεταναστευτικός Νόμος του 1903, εκτός από τους αναρχικούς, έθεσε βέτο και άλλες τρεις κατηγορίες ανθρώπων: αυτούς με επιληψία, τους επαίτες και τους διακινητές ιερόδουλων.

Με αυτό το νόμο, για πρώτη φορά, πολίτες αποκλείονταν και στιγματίζονταν για τα πολιτικά τους πιστεύω.

Απαγορεύονται οι κομμουνιστές

«Πέρασε» από το Κογκρέσο στις 23 Αυγούστου του 1950, παρ' ότι ο πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν άσκησε βέτο.

Με τον Νόμο Εσωτερικής Ασφάλειας (Internal Security Act) του 1950 κατέστη εφικτό να απελαθεί οποιοσδήποτε μετανάστης θεωρούταν ότι ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Τα μέλη των κομμουνιστικών οργανώσεων, τα οποία έπρεπε να εγγράφονται, αποκλείονταν από το να πολιτογραφηθούν. Ο Τρούμαν αντιτάθηκε στον εν λόγω νόμο, λέγοντας ότι «γελοιοποιεί τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων μας». 

Κάποια μέρη του νόμου κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το Ανώτατο Δικαστήριο το 1993, ενώ κάποια άλλα είναι ακόμα σε ισχύ.

Απαγορεύονται οι Ιρανοί

Πρόεδρος Τζίμυ Κάρτερ, 7 Απριλίου 1980

Μετά από την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979, όπου 52 Αμερικανοί διπλωμάτες και πολίτες κρατήθηκαν όμηροι για 444 ημέρες, ο αμερικανός πρόεδρος Τζίμυ Κάρτερ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και επέβαλε κυρώσεις. Επιπλέον, απαγόρευσε στους Ιρανούς την είσοδο στις ΗΠΑ.

Σήμερα οι Ιρανοί αποκλείονται εκ νέου, αφού είναι ανάμεσα στις επτά χώρες που συμπεριλαμβάνονται στο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ.

Απαγορεύονται οι φορείς του HIV

Υπό την προεδρία του Ρόναλντ Ρίγκαν, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ προσέθεσε το AIDS στη λίστα με τις «επικίνδυνες και μεταδοτικές» ασθένειες και ο Γερουσιαστής Jesse Helms συμπεριέλαβε και τους φορείς του HIV στη μαύρη λίστα των αποκλεισθέντων.

Το 1987, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στη χωρά στους φορείς του HIV. Οι νόμοι είχαν επηρεαστεί από ομοφοβικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις απέναντι στους Αφρικανούς και τις μειονότητες, καθώς και από τη λανθασμένη πεποίθηση ότι ο ιός του HIV μεταδίδεται μέσα από την απλή, καθημερινή επαφή των ανθρώπων. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναίρεσε αυτή την απαγόρευση το 2009, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει ως πρόεδρος ο Τζορτζ Μπους.

Με πληροφορίες από το Al Jazeera