Σε έντονο κλίμα, χωρίς ιδιαίτερες ειδήσεις και με προαναγγελία «έναρξης της μάχης» με τη διαπλοκή από τον πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ. Το βάρος της συζήτησης, μοιραία, στράφηκε και στη διαπραγμάτευση, καθώς και τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών γύρω από το νόμισμα της χώρας.
 
«Με τη διαπλοκή δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε», υποστήριξε ο Α. Τσίπρας, στρέφοντας τα βέλη του κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης.
 
«Όταν συζητάω με τον κ. Μητσοτάκη για θέματα διαπλοκής έχω την αίσθηση ότι κλέβω εκκλησία… Αν νομίζετε ότι θα σας αφήσουμε να μας κουνάτε το δάκτυλο εσείς που χρεοκοπήσατε τη χώρα κάνετε λάθος. Κρατάτε μοχθηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα παρακαλώντας τους δανειστές να κρατήσουν άμυνα. Δεν είναι δημοφιλής θέση και στάση. Θα την πληρώσετε αυτήν την επιλογή. Δεν ανοίγουμε το θέμα της διαπλοκής επειδή έχουμε εκδικητική διάθεση ή ρεβανσισμό, αλλά γιατί υπάρχει βαθιά απαίτηση από το λαό να βγουν όλα στο φως. Η Δικαιοσύνη θα επιρρίψει ευθύνες όταν κρίνει» προειδοποίησε προς πάσα κατεύθυνση.
 
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για οικοδόμηση πελατειακού κράτους, διαπλοκή, ψεύτικους διχασμούς, θεωρίες συνωμοσίας και δολοφονίες χαρακτήρων», ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σημείωσε: «Αν και νέος, αποδειχθήκατε χειρότερος από τους παλιούς».
 

Για τα μάτια του Σόιμπλε 

 
«Προσέξτε μήπως εσείς από την πολλή σας αγάπη στον ομοϊδεάτη σας τον κ. Σόιμπλε, ταυτιστείτε στο τέλος με τις απόψεις του και τα σχέδια του. Το να ζητάτε με πάθος εκλογές ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα κ. Μητσοτάκη» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, πασχίζοντας ωστόσο να κλείσει τα σενάρια, κάνοντας λόγο για «ξαναζεσταμένο φαγητό».
 
Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στις αναφορές Ξυδάκη, υποστηρίζοντας πως δεν αποτελεί «ανοησία», αντιθέτως, πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνόντος κόμματος «ίσως απεκάλυψε κάποιες από τις εναλλακτικές» του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως είναι οι ίδιοι που ανακινούν τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ. «Σαν δε ντρέπεστε λίγο. Τα δικά σας στελέχη ανασύρουν το ζήτημα της δραχμής» δήλωσε.
 
Από κοντά, και οι αναφορές της Φώφης Γεννηματά του ΠΑΣΟΚ, που κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα πως παίζει το παιχνίδι του Σόιμπλε, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποφυγή επανάληψης του 2015. «Μην ανοίγετε ξανά κουβέντα για τη δραχμή. Δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του ’15…» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης εισήγαγε τον όρο της «δεξιάς παρένθεσης», αναφορικά με ενδεχόμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
 

Για κοινό μέτωπο

 
Ο Α. Τσίπρας κάλεσε τη Ν.Δ. να πάρει καθαρή θέση. «Διαφωνείτε ή συμφωνείτε με τα ακραία μέτρα που ζητά το ΔΝΤ;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι καθαρή. «Δεν ψάχνουμε πρόθυμους να ψηφίσουν μέτρα», τόνισε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να επιστρέψετε στην εξουσία, για να λεηλατήσετε ξανά τη χώρα». «Αρνείστε κ. Μητσοτάκη να πάρετε μια καθαρή θέση. Πάλι στρίβειν δια του αρραβώνος», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κήρυκα ανευθυνότητας».
 
Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στις μέρες του «ο λαϊκισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο», καθώς και ότι «προσπαθεί να βάλει ανάχωμα –με πρώτο το πελατειακό κράτος- στην κατάρρευσή του μέσω του πελατειακού κράτους που δημιουργεί και της δήθεν μάχης κατά της διαφθοράς».
 
«Ετοιμάζεσθε για συνθηκολόγηση ηττημένου», απάντησε η Φώφη Γεννηματά, και συμπλήρωσε. «Μας γυρίζετε σε ένα επικίνδυνο δίλημμα: Grexit ή μόνιμη λιτότητα. Εσείς κουβαλάτε νερό στο μύλο των πιο ακραίων κύκλων. Τώρα παίζετε και το παιχνίδι του Σόιμπλε κύριε Τσίπρα; Ξεκινήσατε ως δήθεν επαναστάτης και γίνατε υποτακτικός», τόνισε ακόμη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
«Θα κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να ολοκληρώσετε την αξιολόγηση και όλα αυτά που λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα ο λαός τα ακούει βερεσέ» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.