Την Τετάρτη, «αρμόδιες πηγές» για τη διαπραγμάτευση, χαρακτήριζαν «κακοπροαίρετες» τις αναφορές περί υλοποίησης μόνο του 1/3 των προαπαιτούμενων, που έφερε στο φως το δημοσίευμα του Bloomberg για την επιστολή Τσακαλώτου στην τρόικα. Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, εκτός του μέρους των προαπαιτούμενων  που έχει ήδη υλοποιηθεί, επισημαίνεται πως το 1/3 έχει κλείσει χωρίς να έχει ακόμη υλοποιηθεί, ενώ το τελευταίο μέρος έχει συμφωνηθεί «κατά 95%», και απομένουν ζητήματα που αφορούν στα ενεργειακά, στα εργασιακά και «σε ένα μικρό δημοσιονομικό» για το 2018.


«Δεν υπάρχει κόντρα Βούτση – Τσίπρα»

 
Οι αναφορές στην επιστολή Τσακαλώτου, και η ένταση μεταξύ υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, την Τετάρτη στη Βουλή, πυροδότησαν σενάρια «διάστασης» του πρώτου με τον Αλέξη Τσίπρα. «Μεταξύ Τσίπρα – Τσακαλώτου υπάρχει στενότατη συνεργασία και πολιτική και ιδεολογική συναντίληψη για τον χειρισμό όλων των ζητημάτων» σχολίασε στον Real Fm την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δίνοντας τη διάσταση της κυβέρνησης για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
 
«Η κύρια ευθύνη της καθυστέρησης έχει να κάνει με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ», πρόσθεσε και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία «καλά θα κάνει να το αναγνωρίσει».
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στο επίκεντρο των απαιτήσεων του ΔΝΤ βρίσκονται τα πρωτογενή πλεονάσματα για την πενταετία 2019-2023, που τοποθετούνται στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ για την επόμενη πενταετία 2024-2029, ο στόχος φέρεται να μειώνεται στο 3% του ΑΕΠ. Παράλληλα, επιμένουν οι απαιτήσεις για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, η εκτεταμένη περικοπή φοροαπαλλαγών καθώς και η περικοπή ασφαλιστικών δαπανών, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.


«Βλέπουμε» για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ

 
Ακόμη, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η απαίτηση ενίσχυσης του κόφτη, με την ψήφιση εκ των προτέρων μέτρων, που θα ισχύσουν από το 2018 και έπειτα, όταν το μνημόνιο θα έχει ολοκληρωθεί.
 
Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ αφορούν την περίοδο μετά το 2018 και είναι εκτός πεδίου του υπάρχοντος προγράμματος. Την ίδια ώρα, από την πλευρά των δανειστών τονίζεται πως θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα και δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποί τους για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Στόχος, να έχει συμβεί αυτό έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
 
Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, οι βασικοί στόχοι, που περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και άλλους τομείς, έχουν επιτευχθεί, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει σύντομα «επίλυση του προβλήματος χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις».