Ο Τραμπ, μιλώντας σε «γεύμα προσευχής» το οποίο παρακολούθησαν πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες και οι επισκέπτες συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ανέφερε ότι με την απόφαση αυτή, ήθελε να αποτρέψει το «προγεφύρωμα της μισαλλοδοξίας» που εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ο κόσμος βρίσκεται σε ταραχή, αλλά αυτό θα το ισορροπήσουμε. Αυτό κάνω, διορθώνω τα πράγματα», δήλωσε στην ομιλία του.

Η εκτελεστική εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ, ήρθε μία εβδομάδα πριν τεθεί η 120-ημέρα στάσης, σχετικά με το πρόγραμμα των προσφύγων ΗΠΑ, στο οποίο παραγράφονται Σύροι πρόσφυγες επ’ αόριστον και επέβαλε 90 ημέρες αναστολής στους ανθρώπους από επτά μουσουλμανικές χώρες – Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη. Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως αναφέρει ο ίδιος  έχει ως στόχο την προστασία της χώρας από τρομοκρατικές επιθέσεις και νομικές προκλήσεις.

Ο Τραμπ προσπάθησε να καθησυχάσει το πλήθος σχετικά με τη φύση των τηλεφωνημάτων του με τους ηγέτες του κόσμου. «Πιστέψτε με, όταν ακούτε για “δύσκολα” τηλεφωνήματα ,μην ανησυχείτε,  γι 'αυτό ακριβώς είμαι εδώ, για να μην ανησυχείτε», δήλωσε ο Τραμπ. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε σε ποιες κλήσεις αναφερόταν.

«Έχουμε το πιο γενναιόδωρο σύστημα μετανάστευσης στον κόσμο»

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως, η βία κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων πρέπει να σταματήσει. «Όλα τα έθνη έχουν την ηθική υποχρέωση να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε. Η κίνηση αυτή,  ήταν απαραίτητη για να εξασφαλιστεί μια πιο εμπεριστατωμένη εξακρίβωση των ανθρώπων που έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έθνος μας έχει το πιο γενναιόδωρο σύστημα μετανάστευσης στον κόσμο. Υπάρχουν εκείνοι που θα εκμεταλλευτούν  την γενναιοδωρία και θα υπονομεύσουν τις αξίες που έχουμε στην κατοχή μας» είπε.

Ενώ συνέχισε λέγοντας, «υπάρχουν εκείνοι που θα επιδιώξουν να εισέλθουν στη χώρα μας με σκοπό την εξάπλωση της βίας, ή να καταπιέσουν  τους άλλους ανθρώπους με βάση την πίστη τους ή τον τρόπο ζωής τους.  Δεν είναι σωστό. Δεν θα επιτρέψουμε».

Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του  την Τετάρτη, υπογράμμισε, ότι έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη σειρά ταξιδιωτικών, διευκρινίζοντας ότι μόνιμοι κάτοικοι ή οι άτομα που κατέχουν  πράσινη κάρτα, από τις ορισθείσες χώρες δεν χρειάζονται άδεια για να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.