Η έρευνα ξεκίνησε αφότου η πολυεθνική κατασκευάστρια κινητήρων αεροσκαφών παραδέχθηκε τον περασμένο μήνα πως για τέσσερις δεκαετίες χρησιμοποιούσε δωροδοκίες πολλών εκατομμυρίων στερλινών για να εξασφαλίζει παραγγελίες για εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.

Η Rolls-Royce ζήτησε συγγνώμη και πληρώνει πρόστιμα ύψους 671 εκατ. στερλινών αφότου η υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκονται ανώτατοι αξιωματούχοι, αποκαλύφθηκε από αρμόδιους ερευνητές σε Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Βραζιλία.

Όπως εξηγεί ο Guardian, η εσωτερική έρευνα διεξάγεται από αξιωματούχους της βρετανικής υπηρεσίας Εγγύησης Εξαγωγικών Πιστώσεων (UK Export Finance – UKEF), η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του αρμόδιου Υπουργείου και προσφέρει οικονομική στήριξη σε Βρετανούς εξαγωγείς για να τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν συμβόλαια σε όλο τον κόσμο.

Η Rolls-Royce είναι μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών της UKEF, η οποία παρατείνει τα δάνεια προς τους πελάτες και τις τράπεζές τους και εγγυάται να επέμβει και να πληρώσει ανεξόφλητα χρέη αν οι αγοραστές πτωχεύσουν από τα συμβόλαια εξαγωγών.

Η έρευνα φαίνεται πως εστιάζει σε εξονυχιστικό έλεγχο του αν η Rolls-Royce συμμορφώθηκε στους κανόνες της UKEF κατά της δωροδοκίας. Η εταιρία δήλωσε ότι δεν αναμένει πως θα χρειαστεί να επιστρέψει χρήματα, ωστόσο η υπηρεσία έχει την εξουσία –σε ορισμένες περιπτώσεις- να εξαναγκάσει εταιρίες να επιστρέψουν χρήματα αν έχουν καταπατήσει αυτούς τους κανονισμούς.