«Ένα κούρεμα χρέους θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας», τόνισε την Τετάρτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συμπληρώνοντας πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη
 
Την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έδειξε για ακόμα μία φορά ως μείζον ζήτημα ο Γερμανός, υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος της. Ο Β. Σόιμπλε επανέφερε την Τετάρτη το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, δηλώνοντας πως μόνο σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να γίνει κούρεμα του χρέους της Ελλάδας.
 
Λϊγες ώρες νωρίτερα, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμιζε εξίσου την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, επιλέγοντας να μην επαναλάβει στην ίδια ένταση τα όσα ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν για την ανάγκη περικοπής του ελληνικού χρέους.
 
«Οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν με τα συμπεράσματα μας, αλλά είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι, με ξεκάθαρη δέσμευση να είμαστε ένα έμπιστος σύμβουλος και ένας αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου. Η στάση της έρχεται ως απάντηση στις αιτιάσεις των τελευταίων ημερών για την απαισιόδοξη στάση που κρατά το ΔΝΤ απέναντι στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
 
Εξάλλου, προηγήθηκαν την Τρίτη οι επιστολές των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιάννη Στουρνάρα στο ΔΝΤ, που συμφωνούσαν πως στην ανάλυσή του για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας δεν λαμβάνει υπόψη τα σημερινά στοιχεία ανάκαμψης.
 
Το μεσημέρι της Τετάρτης, από την Ολλανδία που ήδη βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αποφασισμένος να άρει η χώρα του τη στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν σε αυτό πάψει να συμμετέχει το ΔΝΤ.
 
«Η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι πολύ σαφής, ότι αν το ΔΝΤ δεν θα λάβει μέρος ή θα αποσυρθεί, τότε η στήριξη στο πρόγραμμα θα χαθεί», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η «άλλη» οπτική Ελλάδας και Ευρώπης

 

Η Αθήνα, μέσω του εκπροσώπου της κυβέρνησης Δημήτρη Τζανακόπουλου, συνεχίζει να δηλώνει προσηλωμένη στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
 
Σε συνέντευξή του, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι υπάρχουν συγκρούσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης και αγγίζουν ως ένα σημείο και το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα διαμορφωθεί ο απαραίτητος συσχετισμός που θα οδηγήσει σε λύση, καθώς, όπως τόνισε, η (ευρωπαϊκή) ήπειρος, δεν αντέχει και άλλη κρίση.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου, είπε ότι πρέπει κανείς να «κρατά μικρό καλάθι» στα διάφορα σενάρια που διαρρέουν και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει κανένα προληπτικό μέτρο για την περίοδο μετά το 2018.
 
«Αυτά που ζητεί το ΔΝΤ», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αφορούν το 2019. Όταν το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα υπάρχει κενό 4,5 δισ. ζητούν μέτρα ύψους 4,5 δισ., όμως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση έχουν άλλη οπτική και βασίζονται πάνω στα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας».
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε την ύπαρξη συμφωνίας για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Στο βάθος Eurogroup με αντίστροφη μέτρηση

 
Παράλληλα, διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης μετρούν αντίστροφα για το Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου, τονίζοντας την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι την επικείμενη συνεδρίαση.
 
Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά τους οι Financial Times τονίζουν την συμφωνία πλήθους πολιτικών για την ανάγκη επίτευξης σημαντικής προόδου στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Παράλληλα ωστόσο, υπογραμμίζεται πως οι αμφιβολίες για το εάν το θέμα της Ελλάδας μπορεί να διευθετηθεί στη συνεδρίαση αυτή παραμένουν, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου που επικαλείται η εφημερίδα.
 
Όπως τονίζεται, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δόση έως τον Ιούλιο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας που θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
 
Επιπλέον, η σύνοδος του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία πριν από τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, που είναι οι πρώτες σε μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος, σημειώνει το δημοσίευμα.
 
Από κοντά και το δημοσίευμα του Bloomberg, που στον πυρήνα του είχε επίσης την ολοκήρωση της αξιολόγησης. Υπό τον τίτλο «Εγκαταλείποντας την Ελλάδα σε αβεβαιότητα δεν θα βοηθήσει κανέναν», το οικονομικό δίκτυο υπογραμμίζει πως μία νέα κρίση στην Ελλάδα δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν, καλώντας σε στήριξη της χώρας.