Ήδη από τις 25 Ιανουαρίου έχουν πανελλαδικά οι ΣΟΧ ενημερωθεί πως η μετάβαση της Υπηρεσίας Ασύλου στην αρμοδιότητα του νεοσύστατου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση μισθών, και δη για άγνωστο χρονικό διάστημα, ενώ σε μεγάλη μερίδα τους δεν έχει ακόμη καταβληθεί ούτε ο μισθός του Δεκεμβρίου 2016.
«Αντιμέτωποι καθημερινά με το εργασιακό μας αντικείμενο, τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των αιτούντων άσυλο που έχουν καταφτάσει –και συνεχίζουν– στη Λέσβο κατά χιλιάδες, και έχοντας πλήρη συναίσθηση πως η επάρκεια της εργασίας μας αγγίζει καθοριστικά τις ζωές και τις μοίρες αυτών των ανθρώπων και κατ’ επέκταση της κοινωνίας μας που τους υποδέχεται, το ελάχιστο που μπορούμε να ζητήσουμε από τον κάθε αρμόδιο είναι σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα αυτών που καλούνται θεσμικά να σεβαστούν, εκπροσωπώντας την Υπηρεσία Ασύλου, το Ελληνικό Κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα διεθνώς αναγνωρισμένα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα άλλων.
Δυστυχώς, η τελευταία ενημέρωση που η Διοικούσα Επιτροπή του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων είχε από το Γραφείο του αρμόδιου υπουργού, κ. Μουζάλα, ήταν μια υπό αίρεση δέσμευση πως η καταβολή των δεδουλευμένων μας θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Δεδομένου ότι κανείς μας δεν έχει εργαστεί έως τώρα υπό αίρεση, οι εργαζόμενοι του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου έχουν ήδη αποφασίσει πως θα συμμετάσχουν στην κηρυγμένη από την ΑΔΕΔΥ απεργία των εργαζόμενων ΣΟΧ της Υπηρεσίας Ασύλου, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, και θα παραστούν στις 12:00 μ. ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη, διεκδικώντας την άμεση και στο εξής έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας μας ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης απέναντι σε ανασφαλείς εργαζόμενους, με την «ημερομηνία λήξης» που προβλέπουν οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις τους».
Στήριξη στην κινητοποίηση έχει εκφράσει το Σωματείο Εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου, πραγματοποιώντας 3ωρη στάση εργασίας την ίδια ημέρα, ενώ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του.
Την Κυριακή πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο, μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου και θεσμικών παραγόντων του Υπουργείου, σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει για την μισθοδοσία των εργαζόμενων με Συμβάσεις Ορισμένου συμβασιούχων.
Κατά την συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, προεξάρχοντος του θέματος που έχει δημιουργηθεί με την μισθοδοσία. Από πλευράς υπουργείου υπήρξε η ρητή δέσμευση για αντιμετώπιση του ζητήματος εντός του τρέχοντος μήνα.