Έχασε τη μάχη ο γνωστός σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος ύστερα από σοβαρό τραυματισμό που υπέστει μετά από τροχαίο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα» στον περιφερειακό της Δραπετσώνας. Ο κ. Αγγελόπουλος παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα που οδηγούσε ειδικός φρουρός ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας. Επίσης, ελαφρά τραυματίστηκε και ο ειδικός φρουρός.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος μεταφέρθηκε μετά από δική του επιθυμία στο Μετροπόλιταν όπου οι θεράποντες ιατροί έκρικαν αναγκαία τη διασωλήνωση του.

Παγκόσμιας κλάσης

«Ο σκηνοθέτης Θ. Αγγελόπουλος πέθανε σε τροχαίο» είναι ο τίτλος του Βρετανικού Γκάρντιαν. Για έναν «βραβευμένο Έλληνα κινηματογραφιστή, γνωστό για το αργό και ονειρικό του στυλ» κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα. Ο Θ. Αγγελόπουλος σκοτώθηκε σε τροχαίο την ώρα του γυρίσματος της νέας του ταινίας, συμπληρώνει.

Η εφημερίδα σημειώνει τη βράβευση του Θ. Αγγελόπουλου από το Φεστιβάλ των Κανών το 1995 για την ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Αμερικανός ηθοποιός, Χάρβει Καϊτελ.

«Ο Θ. Αγγελόπουλος, μια εμβληματική φιγούρα του ελληνικού σινεμά, πέθανε», αναφέρει η γαλλική Liberation. Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Θ. Αγγελόπουλος υπήρξε εμβληματική φιγούρα του νέου κινηματογράφου στην Ελλάδα, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 1998 για την ταινία «Μια αιωνιότητα και μια μέρα». 

Οι ταινίες του Αγγελόπουλου χαρακτηρίζονται από τις αργές και σιωπηλές σκηνές τους, που αναδείκνυαν ιδιαίτερα τοπία της χώρας του αλλά και στιγμές της ιστορίας και χαρακτηριστικά της κοινωνίας των Ελλήνων.

«Ο Έλληνας σκηνοθέτης, Θ. Αγγελόπουλος πέθανε στα 76» αναφέρει το France 24.

To γαλλικό δίκτυο κάνει εκτενή αναφορά στις συνθήκες θανάτου του σκηνοθέτη.

Τον χαρακτηρίζει «εμβληματική φιγούρα» του νέου ελληνικού σινεμά, τη δεκαετία του '70.

«Ο Αγγελόπουλος κέρδισε μεγάλο αριθμό βραβείων για τις ταινίες του, τα περισσότερα σε ευρωπαϊκά κινηματογραφικά Φεστιβάλ, στη διάρκεια μιας καριέρας που εκτεινόταν περισσότερα από 40 χρόνια» αναφέρει το περιοδικό Time.

«Πέθανε ο Θ. Αγγελόπουλος, ο σκηνοθέτης που παρέμεινε πιστός στο μοναδικό ύφος του» αναφέρει η ισπανική ABC. Ανάμεσα σε άλλα η εφημερίδα επισημαίνει «το έργο του Θ. Αγγελόπουλου δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Είχε την ευτυχία να προκαλέσει με αυτό φίλους και εχθρούς. Κάποιοι τον περιγράφουν ως σχολαστικό και άλλοι ως υπερτιμημένο. Άλλοι κριτικοί θεωρούν το έργο του ενδιαφέρον κυρίως λόγω της αφήγησής του με τα αργά πλάνα και την τάση στο αφηρημένο. Σίγουρα όλοι του αναγνωρίζουν ότι έμεινε πιστός στο ύφος του».

«Σε τροχαίο έχασε τη ζωή του ο σκηνοθέτης του ελληνικού σινεμά Θ. Αγγελόπουλος» αναφέρει η ισπανική El Mundo. Αφού κάνει εκτενή αναφορά στις συνθήκες θανάτου του σκηνοθέτη, η ισπανική εφημερίδα σημειώνει πως ο Αγγελόπουλος, που γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1935 θεωρείται ως ένας από τους πιο σπουδαίους ευρωπαίους σκηνοθέτες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών με διεθνείς διακρίσεις, βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, αλλά και το Χρυσό Λιοντάρι, στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Και στη γειτονική Τουρκία η Ζαμάν αναφέρεται στην τραγική απώλεια του Έλληνα σκηνοθέτη, Θ. Αγγελόπουλου που σκοτώθηκε στη διάρκεια του γυρίσματος της νέας του ταινίας. Πρόκειται για έναν πολυβραβευμένο σκηνοθέτη, οι ταινίες του οποίου αναδείκνυαν την ιστορία αλλά και την καθημερινότητα των Ελλήνων, λέει χαρακτηριστικά.

Μεγάλο αφιέρωμα στις ταινίες και τα βραβεία του Θ. Αγγελόπουλου κάνει και η Χουριέτ.

Την είδηση της τραγικής απώλειας του Θ.Αγγελόπουλου μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, μιλώντας για έναν «βραβευμένο Έλληνα κινηματογραφιστή, γνωστό για το αργό και ονειρικό του στυλ σαν σκηνοθέτη».

«Ο Αγγελόπουλος υπήρξε εμβληματική φιγούρα του ελληνικού σινεμά, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970» αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης, διάσημος για τις αργές σκηνές του, που πολλές φορές θύμιζαν όνειρο, σκοτώθηκε, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, την ώρα που εργαζόταν για την τελευταία του ταινία» αναφέρει η Washington Post και στη συνέχεια παραθέτει ένα ενδελεχές βιογραφικό σημείωμα με τα έργα και τις ημέρες του μεγάλου σκηνοθέτη. Το άρθρο, κλείνει χαρακτηριστικά με τη φράση του διάσημου κινηματογραφιστή «φοβάμαι τι θα φέρει το αύριο».

O κορυφαίος

 O Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν ο ελεγειακός ποιητής των κινηματογραφικών εικόνων και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και κοινωνικής πραγματικότητας.

    Ο δημιουργός του “Θίασου”, του “Μεγαλέξανδρου” και άλλων επικολυρικών ταινιών που έκανε γνωστή την Ελλάδα σε όλη την υφήλιο για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης με διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, ύστερα από σοβαρό τραυματισμό στη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας “H άλλη θάλασσα”.

    Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή της Αθήνας και το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musee de l' homme.

    Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.