Μετά τη συνάντηση της Αγκέλα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη, και τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων για συμφωνία για «χαλάρωση της λιτότητας», Τόμσεν και Ομπστφελντ «επανατοποθετούν» τις κόκκινες γραμμές για το Ταμείο στις γνωστές απαιτήσεις για εφαρμογή ρεαλιστικών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα και ελάφρυνση χρέους.
Ο Τραμπ ανοίγει τα χαρτιά του
Στην ανάλυση τονίζεται ότι η ευθύνη για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους είναι του ΔΝΤ και δεν εκχωρείται. «Επειδή η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους είναι κεντρική στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (του Ταμείου), αυτό το έργο παραμένει ευθύνη του ΔΝΤ. Αποκλείεται να την εκχωρήσουμε σε κάποιον άλλο», ξεκαθάρισαν οι δύο οικονομολόγοι του Ταμείου στην ανάλυσή τους που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.
Το σημαντικότερο, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δύο ανώτατων αξιωματούχων του ΔΝΤ, είναι πως παρά την προσπάθεια να εμφανιστεί το Ταμείο ως «πιο αισιόδοξο» για το ελληνικό πρόγραμμα και τις προβλέψεις της Ευρώπης για την ελληνική οικονομία, η «σκληρή» πλευρά του παραμένει σκεπτική ως προς τα επόμενα βήματα.
Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Τραμπ για το ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας πως η Ουάσιγκτον «συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για την επίλυσή του». Μπορεί να μην έκανε αναφορά στο ζήτημα του χρέους, όμως η παρέμβασή του θεωρήθηκε προσχώρηση στις γραμμές του Ταμείου που υψώνουν αυτές τις αξιώσεις από τους Ευρωπαίους.
Τα μνημόνια επάνω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Παράλληλα, δια στόματος Γιουνκέρ, η Ευρώπη κάνει επίσης βήματα προς τις θέσεις του Ταμείου, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να τοποθετεί την επιβολή των μνημονίων επάνω από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με το βλέμμα, προφανώς, στα εργασιακά. «Όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει ως έχει στα ελληνικά μέτρα» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απαντώντας σε επιστολή ευρωβουλευτών που ζητούν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Παρόλα αυτά, η Κομισιόν επέμεινε και την Τετάρτη στις πιέσεις προς την Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επαναλαμβάνοντας πως μόνο έτσι «θα δείτε φως στο τούνελ».
Επίσης, αισιόδοξος εμφανίστηκε την Πέμπτη Βάλντις Ντομπρόβσκις για την πορεία της διαπραγμάτευσης της δεύτερης αξιολόγησης. «Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχουμε ξεπεράσει την τρέχουσα κατάσταση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στο πρακτορείο CΝΒC, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έως το επόμενο Eurogroup του Μαρτίου θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Την Τρίτη «τα σπουδαία» από την κυβέρνηση
«Θέλω να σας πω ότι όλα τα λεφτά ήταν μία λέξη που είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Όταν κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε πώς ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση πως δεν θα πάρει νέα μέτρα ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης, απάντησε με την αγγλική λέξη “net”, δηλαδή, καθαρά. Παρόλο που εσείς περιμένατε να πάρουμε 2, 4, 6, 8, 10 μέτρα. Καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει. Το είπε ο Π. Μοσκοβισί, “net”», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τη Βουλή.
Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, «εάν είναι ένα πακέτο 1 δισ. που θα είναι μέτρα που περιορίζουν τη ζήτηση, θα υπάρχει και 1 δισ. μέτρα θετικά, που θα επιστρέφουν στην οικονομία», επικαλούμενος την αποστροφή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη τύπου της Δευτέρας, αμέσως μετά το Eurogroup.
Πάντως, η συζήτηση για τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η ελληνική πλευρά, κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές, παραμένει ανοιχτή, με περισσότερο φως να αναμένεται να πέσει την Τρίτη, όταν και σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση στη Βουλή.
Σύμφωνα, ωστόσο, με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση που είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός με την επικεφαλής του Ταμείου, περιστράφηκε γύρω από το ότι η Ελλάδα έκανε βήματα προς την αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος που ζητεί το ΔΝΤ, για μετά τη λήξη του προγράμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Τσίπρας και Λαγκάρτν συμφώνησαν πως είναι η σειρά της Γερμανίας να κάνει σαφή βήματα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.