Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις επί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να δεχθεί απώλειες επί των ελληνικών ομολόγων ύψους 40 δισεκατομμυρίων που έχει στην κατοχή της, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ιδέα να υποστεί απώλειες επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά το πρότυπο των ιδιωτών πιστωτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι συμμετέχουν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαψεύδει ότι ασκεί τέτοιες πιέσεις.

Στην Αθήνα ο Τs. Νταλάρα

Στην Αθήνα επιστρέφει αύριο ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιστούτου, Τσαρλς Νταλάρα.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Σε κούρεμα 80% πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα ως απαραίτητη προϋπόθεση προκείμενου η χώρα να σταθεροποιήσει τον προϋπολογισμό της, τονίζει -με έκθεσή του- το Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου.

ΔΝΤ: Κλειδί η ανταγωνιστικότητα

Το «κούρεμα» των ομολόγων (PSI) δεν θα αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία, χωρίς μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Ουάσινγκτον.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα: το πρόβλημα του δημόσιου χρέους και το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας» δήλωσε ο κ. Μπλανσάρ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους για τους όρους του PSI, ο κ. Μπλανσάρ είπε ότι το ΔΝΤ «έχει καταστήσει σαφές» ότι το χρέος της Ελλάδας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ το 2020, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα που πρέπει να επιτευχθεί με την ανταλλαγή των ομολόγων.