Αναλυτικότερα, μετά από 21 χρόνια δικαστικής πορείας, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%) και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37,5%). Κατά συνέπεια, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και έπειτα να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς και σύμφωνα με εκτιμήσεις δικηγόρων το ποσό υπολογίζεται σε περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική την παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
Η υπόθεση απασχόλησε το Διοικητικό Εφετείο μετά από παραπομπή του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τέλος, ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τους δημιουργούς, Γιωργανδρέας Ζάννος, δήλωσε ότι η επίμαχη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών «αποτελεί μία δικαίωση για το σύνολο των δημιουργών, αν και οφείλεται στους ελάχιστους που διεξήγαγαν αυτόν τον μακρόχρονο δικαστικό αγώνα για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, χωρίς να καμφθούν, με πρώτο τον Σταύρο Ξαρχάκο».