Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά «πατήματα» στις πιέσεις των δανειστών, που επιμένουν σε κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και νέες μειώσεις στις συντάξεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «δίνεται μάχη» για τα εργασιακά των ώρα που φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση στο Ασφαλιστικό.
Ζητούμενο η απάντηση στο ΔΝΤ
Μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν πέρασε αυτούσια η γραμμή του ΔΝΤ για περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ το 2020 ή η κυβέρνηση πέτυχε κάποια έκπτωση στο πακέτο ή χρονικό επιμερισμό των μειώσεων σε ορίζοντα τριετίας, όπως επιδίωκε.
Το ΔΝΤ πιέζει και για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι μπορεί να δεχθεί κάποιες επιμέρους αλλαγές αλλά δεν θα υποχωρήσει σε συνολικό πλαίσιο ως προς τις απαιτήσεις τους.
Τα βρίσκουν σε ενεργειακά και αφορολόγητο
Σχετικά με τον τομέα της Ενέργειας, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία και η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί πώληση μονάδων της ΔΕΗ, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης και του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον τομέα του αφορολόγητου δείχνει να έχει καταρρεύσει και μάλλον το ποσό θα «κλειδώσει» στα 5.900 τον χρόνο, παρά τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Εκεί που ακόμα φαίνεται να «παίζεται» η διαπραγμάτευση είναι στον πρώτο φορολογικό συντελεστή, με την κυβέρνηση να ζητά να μειωθεί στο 20% από το 22% που βρίσκεται σήμερα. Το αίτημα αυτό δεν βρίσκει κάθετα αντίθετους τους δανειστές, καθώς κατάφεραν να περάσουν το αφορολόγητο στα 5.900 όπως ήταν ο αρχικός τους στόχος.