Η Αυστρία θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την υποχρέωση να υποδεχθεί περισσότερους αιτούντες άσυλο βάσει του συστήματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, όπως ανέφερε την Τρίτη ο καγκελάριος Κρίστιν Κερν, υποστηρίζοντας ότι έχει ήδη λάβει το μερίδιο που της αναλογεί στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.
 
«Πιστεύουμε πως μία εξαίρεση είναι απαραίτητη για την Αυστρία η οποία έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Θα το συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης της χώρας, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Θα στείλουμε μια επιστολή το ταχύτερο δυνατό και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε συζητήσεις», είπε.
 
Τα σχόλια της Αυστρίας είναι ένα νέο πλήγμα στο σύστημα μετεγκατάστασης που θα καλύψει μόνο ένα μέρος των αφίξεων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εφαρμογή του είναι ουσιαστικά πολύ περιορισμένη λόγω της αντίθεσης χωρών της ανατολικής Ευρώπης περιλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

«Πάγος» από την Κομισιόν

 
H Αυστρία καλείται να εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της, όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για το μεταναστευτικό, συγκεκριμένα για τη μετεγκατάσταση, επισήμανε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.
 
Κληθείσα να σχολιάσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Αυστρία για το αν η χώρα θα πρέπει να εξαιρεθεί από την υποχρέωση να υποδεχθεί περισσότερους αιτούντες άσυλο, βάσει του συστήματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια η Αυστρία είχε δεχθεί έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων και γι' αυτό είχε εξαιρεθεί από τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση. Ωστόσο, αυτή η εξαίρεση έληξε εντός του Μαρτίου και τώρα η χώρα πρέπει να εκπληρώσει κανονικά τις υποχρεώσεις της για τη μετεγκατάσταση, πρόσθεσε.
 
«Καμία χώρα δεν μπορεί μονομερώς να εξαιρεθεί από τις νομικά δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ. Όποια χώρα επιλέξει να δράσει εκτός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα πρέπει να αναμένει και τις συνέπειες», προειδοποίησε η Ν. Μπερτό.
 
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην πολιτική συζήτηση που έχει ξεκινήσει γι' αυτό το θέμα στην Αυστρία, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι η θέση της Επιτροπής είναι σαφής: Τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις τους και η μετεγκατάσταση είναι ένα πολύ ουσιαστικό συστατικό της «αρχής της αλληλεγγύης», πάνω στην οποία βασίζεται η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό.
 
Εξάλλου, για το θέμα της μετεγκατάστασης, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ, ότι δεν υπάρχουν, πλέον, δικαιολογίες, ούτε χρόνος για χάσιμο, καθώς πλησιάζει η άνοιξη και σημείωσε ότι στόχος είναι να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 3.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα από την Ελλάδα και περίπου 1.500 από την Ιταλία.