Από τον πρόεδρο της ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι, έως τον Μάνφρετν Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, άπαντες έστρεψαν τα πυρά τους στον Ολλανδό, ο οποίος με τη συμπεριφορά του έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και επικρίσεων.
«Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη από μέρους του κου προέδρου και αποτελεί έλλειψη σεβασμού απέναντι στο Ευρωκοινοβούλιο και θα ήθελα να το εκφράσετε κι εσείς αυτό στον πρόεδρο του Eurogroup» σχολίασε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ, στηλιτεύοντας τη στάση του Γ. Ντάισελμπλουμ να απουσιάζει από ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όσο το ελληνικό, συμπληρώνοντας πως μετά και τις προ εβδομάδας δηλώσεις του θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του.
«Εμείς πιστεύουμε πως δεν είναι πρέπον όταν εξέφρασε απόψεις σχετικά με χώρες που πέρσι έλαβαν βοήθεια, που δέχθηκαν συνδρομή. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού, ιδίως προς εκείνες τις χώρες που ήδη βρίσκονται σε πρόγραμμα. Και θεωρούμε πως δεν είναι συμβατό να παραμένει ο Ντάισελμπλουμ στη θέση του, και πιστεύουμε πως θα πρέπει να παραιτηθεί» τόνισε ο Γερμανός.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τζάνι Πιτέλα, επικεφαλής των Σοσιαλιστών, που σημείωσε πως ο Ολλανδός «έχει αποδείξει πως δεν επιδεικνύει την σωστή στάση για να είναι πρόεδρος του Eurogroup. Αυτή είναι η θέση της Σοσιαλιστικής ομάδας, αυτή είναι η θέση πολλών σοσιαλιστών ηγετών και ευελπιστώ πως αυτή είναι κι η θέση των Χριστιανοδημοκρατών ηγετών, εκείνων που έως σήμερα ήσαν οι πραγματικοί υποστηρικτές του κου Ντάισελμπλουμ» τόνισε ο Ιταλός.
Να μην περιμένει να τον «παραιτήσουν» κάλεσε τον Γ. Ντάισελμπλουμ ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπριελ Τσίμερ, τονίζοντας πως θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του από μόνος του. «Ο Ντάισελμπλουμ έχει έναν σημαντικό ρόλο, ιδίως για την εφαρμογή των μέτρων απέναντι σε συγκεκριμένες χώρες και δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται στους Ευρωβουλευτές (να εκφράζουν άποψη) σε ορισμένες περιπτώσεις. Και στις συνεντεύξεις, ο Ντάισελμπλουμ είναι το λάθος πρόσωπο για το Eurogroup και θα πρέπει να παραιτηθεί, δεν θα πρέπει να αναμένει έως ότου τον αντικαταστήσουν με άλλον» απαίτησε ευθέως η Γερμανίδα.
Σε πιο ψύχραιμο και τεχνοκρατικό πνεύμα ήταν η τοποθέτηση του Γκι Φέρχοφσταντ των Φιλελεύθερων, που τόνισε πως το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά. «Είναι πολύ καλό, συμφωνώ με ότι δήλωσε ο κος Βέμπερ κι οι άλλοι συνάδελφοί μου, αλλά θα πρέπει να αναλογισθούμε επίσης και τις συνέπειες. Μπορούμε να το επιλύσουμε αυτό στα ερχόμενα χρόνια ορίζοντας έναν μόνιμο πρόεδρο (του Eurogroup) μέλος της Επιτροπής να λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο».
Ακολούθως, ο Ιταλός πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στάθηκε στην ασέβεια που επέδειξε στο σώμα ο Ολλανδός, με την απόφασή του να μην παρευρεθεί στη συζήτηση για την Ελλάδα, δεσμευόμενος πως θα αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας και καταδίκης στο πρόσωπό του.
«Είμαι περήφανος που προεδρεύω ενός Κοινοβουλίου που έχει απορρίψει ομόφωνα την προσπάθεια τούτη του προέδρου του Eurogroup να δείξει ασέβεια έναντι ημών και να απορρίψει μία πρόσκληση των εκλεγμένων εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών λαών. Θα αποστείλω επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του Eurogroup, στην οποία θα τονίζω πως το Ευρωκοινοβούλιο ομόφωνα καταδικάζει τη στάση του, ιδίως υπό την ιδιότητα κάποιου που ασκεί ένα τέτοιο λειτούργημα» δεσμεύτηκε ο νέος πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ως επιστέγασμα της αγανάκτησης που έχει δημιουργήσει η στάση του στην πλειοψηφία των μελών του σώματος της Βουλής.
Με επιστολή στον Ταγιάνι απαντά ο Ντάισελμπλουμ
Την ίδια ώρα, ο Ολλανδός απαντά στις επικρίσεις για τις δηλώσεις του για τις χώρες του Νότου, με επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, υποστηρίζοντας πως δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν και παραφράστηκαν τα λόγια του.
«Η επιλογή των λόγων είναι φυσικά δικαίωμα του καθενός, όπως και ο τρόπος που επιλέγονται. Θα είμαι πιο προσεκτικός στο μέλλον, αφού δεν ήταν στις προθέσεις μου να προσβάλω τους ανθρώπους» σημειώνει στην επιστολή ο Γ. Ντάισελμπλουμ, επιχειρώντας να «απεγκλωβιστεί» από την κρίση που δημιούργησαν τα λεγόμενά του.
Καταλήγοντας, τονίζει τη δέσμευσή του να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ευρωκοινοβούλιο και τους Ευρωπαίους πολίτες, «ώστε να ενδυναμωθούν οι οικονομίες μας και η νομισματική ένωση» σημειώνει.
Διαβάστε την επιστολή του Γ. Ντάισελμπλουμ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: