Εκβιαστικές εξελίξεις για το μέλλον του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας περιγράφει η συμφωνία της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα πώλησής του, καθώς και η προσφυγή της ΓΕΝΟΠ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο κατά του ελληνικού Δημοσίου. Κίνδυνος ενεργοποίησης της ρήτρας πώλησης 100% του ΑΔΜΗΕ, επιχείρηση επίρριψης των ευθυνών στους εργαζόμενους.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσέφυγε την Τρίτη η ΓΕΝΟΠ κατά του ελληνικού Δημοσίου για τη διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ, με επίκληση της ενσωματωμένης (στην περιουσία της ΔΕΗ) Ασφαλιστικής Περιουσίας των Εργαζομένων και των Συνταξιούχων.
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η ΓΕΝΟΠ τον περασμένο Ιανουάριο, η προσφυγή στηρίζεται στο επιχείρημα πως στην περιουσία της ΔΕΗ έχουν συντελέσει οι ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούσε η ΔΕΗ από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, μέχρι την μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία. Σημειώνεται πως τα παραπάνω έχουν αναγνωριστεί με σειρά νόμων και αποφάσεων της Πολιτείας.
«Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα σωματεία-μέλη της είναι ζήτημα αρχής και ευθύνης να γίνουν τα δέοντα στη βάση του σεβασμού της ασφαλιστικής περιουσίας που δημιουργήθηκε από τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν επί σειρά ετών στον εργοδότη (ΔΕΗ) οι χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της επιχείρησης», ανέφερε την Τρίτη η ΓΕΝΟΠ, που είδε την αίτηση ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του ΑΔΜΗΕ να απορρίπτεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η προσφυγή της ΓΕΝΟΠ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή, ενδέχεται να ενεργοποιήσει τη ρήτρα πώλησης του 100% του ΑΔΜΗΕ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης του περασμένου Μαΐου.
Το παρασκήνιο της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης
Όπως αναφέρεται, η 22η Απριλίου είναι η ημερομηνία προθεσμίας για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ. Αυτό σημαίνει πως την εν λόγω ημερομηνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η «απόσχιση» από τη ΔΕΗ με διατήρηση του ελέγχου του 51% από το Δημόσιο, και πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid.
Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα πρέπει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Ενεργειακή Συμμετοχών (ΕΝΣΥΜ), η εταιρεία στην οποία περνάει το 51% του ΑΔΜΗΕ, ενώ παράλληλα η εταιρεία του Δημοσίου που θα ελέγχει το υπόλοιπο 25% του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει να βρει του πόρους για να πληρώσει στη ΔΕΗ το τίμημα για την εξαγορά των μετοχών.
Σημειώνεται πως η τιμή με την οποία η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα εξαγοράσει το 25% των μετοχών, αρχικά θα υπολογιζόταν με βάση την τιμή που εξασφάλισαν οι Κινέζοι για το 24%, ενώ μετά από τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, ο τρόπος υπολογισμού του αντιτίμου παραμένει στον αέρα.
Στις καθυστερήσεις που περιγράφονται, θα πρέπει να περιληφθούν και αυτές της Κομισιόν, που θα πρέπει εντός των επόμενων ημερών να εγκρίνει την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ ως ανεξάρτητου διαχειριστή, μετά την υποβολή του φακέλου από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που αναμένεται «εντός των ημερών». Σύμφωνα με το bussinesenergy.gr, η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει εώς και δύο μήνες.
Πίσω από τις καθυστερήσεις ο «φόβος των Κινέζων»
Από τα παραπάνω, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως το όριο της 22ας Απριλίου για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης δεν είναι εφικτό, γεγονός που φέρνει πιο κοντά το σενάριο ενεργοποίησης της ρήτρας πώλησης ολόκληρου του ΑΔΜΗΕ, όπως προβλέπει σε μια τέτοια περίπτωση η συμφωνία της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης.
Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τον προβληματισμό της State Grid, που μεταφέρουν αρκετά ελληνικά μέσα ενημέρωσης, για το μέλλον του ποσοστού του ΑΔΜΗΕ που θα κατέχει το Δημόσιο. Όπως αναφέρεται, οι Κινέζοι φοβούνται πως στο μέλλον, το ποσοστό του Δημοσίου ενδέχεται να περάσει στο Υπερταμείο, και από εκεί στα χέρια άλλων ιδιωτών, γεγονός που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό. Και αυτό είναι κάτι που απεύχονται.
Εντός των επόμενων ημερών, η ΡΑΕ οφείλει να καταθέσει τον φάκελο του ΑΔΜΗΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της, θα πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως», ώστε η ΡΑΕ να εγκρίνει οριστικά τη λειτουργία του. Ακολούθως, και από τον χρόνο που θα πάρει η όλη διαδικασία, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με το μέλλον του ΑΔΜΗΕ.
Παρά το γεγονός πως τα «αγκάθια» για την ολοκλήρωση της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης μέχρι τις 22 Απριλίου είναι πολλά και από πολλές πλευρές, η επιχείρηση από την πλειοψηφία των ΜΜΕ να αποδοθούν ευθύνες για τις καθυστερήσεις στη ΓΕΝΟΠ για την πρωτοβουλία της να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είναι χαρακτηριστική.