Άναψε ο “διάλογος” για τις μορφές και τους τρόπους διεκδίκησης συλλογικής σύμβασης εργασίας στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Την αυλαία άνοιξε η έκτακτη γενική συνέλευση των δημοσιογράφων την περασμένη Τρίτη. Εκεί ακούστηκαν όλες οι απόψεις, εν πολλοίς απεικονίζουν αυτό που υπάρχει και σε όλα τα Μέσα. Από την απαίτηση για άμεση, δυναμική, μαχητική απάντηση στην εργοδοτική επίθεση των απολύσεων, μειώσεων μισθών, στάσης πληρωμών. Έως και προτάσεις πως για το καλό των θέσεων εργασίας να αποδεχθούμε μείωση αποδοχών με αντάλλαγμα την υπογραφή σύμβασης εργασίας. Κοινός παρανομαστής και στις δυο απόψεις είναι η προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
Τελικά οι δημοσιογράφοι καλούνται να αποφασίσουν και να επιλέξουν τον τρόπο αντίδρσης τους τη Δευτέρα και Τρίτη ψηφίζοντας σε κάλπη τις προτάσεις που θα κατατεθούν. Η πλευρά που προτείνει μειώσεις αποδοχών και εμφανίζεται ως η “ρεαλιστική” για τα ΜΜΕ, επέλεξε ως πλατφόρμα το “Σύμφωνο εργασίας” του ΔΟΛ.(http://etovima.blogspot.com/2012/01/1612012.html)
Και ως υποστήριξη σε αυτή τη λογική και κατεύθυνση ομάδα 100 και πλέον δημοσιογράφων κυκλοφόρησε κείμενο με το οποίο ζητείται γενικόλογα, στο όνομα της συνέχισης λειτουργίας των ΜΜΕ, να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι και μειώσεις και απολύσεις. Και αυτό γιατί η κρίση θα συνεχιστεί και εν κατακλείδι προτείνουν να επεξεργαστούν εκδότες και δημοσιογράφοι μαζί προτάσεις. Ενδεικτικά δε αναφέρουν “εθελούσιες αποχωρήσεις”, “προγράμματα κατάσρτισης”, κ.λ.π. (http://www.paron.gr/typologies/?p=15860 )
Η πρώτη απάντηση στο κάλεσμα υποταγής στην εργοδοσία δόθηκε ήδη στο blog των financial crimes. (http://financialcrimesnews.blogspot.com/2012/01/blog-post_9363.html)
“Από καλή θέληση των εργοδοτών χορτάσαμε”, γράφουν και αποκαλύπτουν πως ένας από τους συντάκτες του κειμένου είναι και ο “εγώ είμαι με το μνημόνιο”. Παρατήρηση σημαντική αφού η λογική κατά των κινητοποιήσεων και υπέρ των εργοδοτών τυγχάνει, εντελώς τυχαία, να συμπίπτει με τις δημοσιογραφικές πένες υποστήριξης των πιο σκληρών μέτρων της κυβέρνησης.
Μ.Π.